Yhteishuoltajuus kuinka otetaan vanhempien tulot huomioon

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja yksityiset oppilaitokset. Opintoraha ja opintolaina. Minkä ikäisenä voit saada tukea? Milloin vanhempien tulot vaikuttavat ja miten?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Erolapsi

Yhteishuoltajuus kuinka otetaan vanhempien tulot huomioon

Lukematon viesti Kirjoittaja Erolapsi » 18 Syys 2019, 12:04

Hei.
Vanhempani ovat eroneet. Olen toisella vanhemmalla kirjoilla ja heillä on yhteishuoltajuus. Miten vanhempien tulot tulee esittää opintotukea hakiessa toisenasteen opinnoissa? Olen 15-vuotilas.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31495
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Yhteishuoltajuus kuinka otetaan vanhempien tulot huomioon

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 19 Syys 2019, 08:23

Hei Erolapsi!

Jos vanhempasi ovat eronneet tai asuvat pysyvästi erillään parisuhteen päättymisen vuoksi, Kela ottaa huomioon sen vanhemman tulot, jonka luona asut tai asuit viimeksi.

Tukeesi vaikuttaa siis vain sen vanhemman tulot kenen luona asut. Jos vanhemman tulot

Kela saa tiedon vanhempiesi tuloista Verohallinnolta, joten sinun ei tarvitse ilmoittaa niitä Kelalle. Kela ottaa huomioon vanhempiesi tulot viimeksi vahvistetun verotuksen perusteella. Esimerkiksi vuonna 2019 Kela ottaa huomioon vanhempiesi tulot vuodelta 2017.

Kela tarkistaa vuosittain opintotukesi määrän automaattisesti oikeaksi Verohallinnolta saamiensa verotustietojen perusteella. Uudet verotustiedot otetaan käyttöön vuoden alussa, esimerkiksi vuoden 2018 verotustietoja käytetään vuoden 2020 tammikuusta alkaen.

Jos vanhempasi tulot ovat nykyään vähintään 20 % pienemmät kuin viimeksi vahvistetussa verotuksessa, voit saada opintotuen niiden perusteella. Asiasta on kerrottu tarkemmin Kelan sivuilla:
www.kela.fi/opintotuki-vanhempien-tulot

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi