Aikuisena opiskelemaan

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja yksityiset oppilaitokset. Opintoraha ja opintolaina. Minkä ikäisenä voit saada tukea? Milloin vanhempien tulot vaikuttavat ja miten?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Vieras

Aikuisena opiskelemaan

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 07 Loka 2019, 15:29

Hei!
Olen 35 vuotias naimisissa oleva kolmen lapsen äiti.
Aloitin uuden ammatin opiskelut tänään (opiskelun kesto 3v)
Teen töitä opiskeluiden ohella mahdollisuuksien mukaan.
Mitä tukia voin hakea ja paljonko saan tienata jos saan Kelasta opintorahaa?
Onko opintoraha ja opintotuki sama asia?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31867
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Aikuisena opiskelemaan

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 08 Loka 2019, 10:46

Hei!

Opintoraha on osa opintotukea. www.kela.fi/opintotuki.

Voit selvittää työllisyysrahastosta, että voisitko olla oikeutettu aikuiskoulutustukeen. Te-palveluista on mahdollista selvittää, että voiko opintoja suorittaa työttömyysetuudella tuettuna. Mikäli näitä etuuksia et voi saada, voit hakea Kelasta opintorahaa. Opintotuessa ei ole takautuvaa hakuaikaa. Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen.

Opintotuessa on vuositulorajat. Tulosi vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta vuodessa voit nostaa opintotukea. Opiskelijan tulee itse huolehtia siitä, etteivät vuositulot ylitä vuositulorajaa. Vuositulorajataulukon löydät täältä: www.kela.fi/opintotuki-omat-tulot.

Myös yleistä asumistukea on mahdollista hakea. Yleinen asumistuki on 80 % hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Summat kuntakohtaisten hyväksyttävien asumismenojen ylärajoista löydät täältä www.kela.fi/asunto-ja-asumismenot. Perusomavastuu määräytyy tulojen ja ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärällä. Lisää perusomavastuusta www.kela.fi/perusomavastuu.

Asumistuen ylätulorajat löydät täältä: www.kela.fi/tulojen-ylarajat. Arviota asumistuesta voit laskea Kelan laskurilla: www.kela.fi/laskurit.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi