Toisen asteen opintotuki

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja yksityiset oppilaitokset. Opintoraha ja opintolaina. Minkä ikäisenä voit saada tukea? Milloin vanhempien tulot vaikuttavat ja miten?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
assistant

Toisen asteen opintotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja assistant » 10 Loka 2019, 15:21

Hei,

Jos kaksi toisen asteen opiskelijaa muuttaa samaan asuntoon, saavatko he mitä tukia? Opintotukea, opintolainan takauksen, mutta onko mahdollista saada asumislisää? Luetaanko heidätkin tässä tapauksessa puolisoiksi?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33372
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Toisen asteen opintotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 11 Loka 2019, 09:46

Hei assistant!

Opintotukea (opintorahaa, lainatakausta ja mahdollisesti oppimateriaalilisää) on mahdollista molempien hakea eli tuki on molemmille opiskelijoille oma. Opintorahan määrään vaikuttaa mm. opiskelijan ikä, joten tarkemman arvion tuen määrästä voi selvittää sivuiltamme löytyvällä opintotuen laskurilla.

Yleinen asumistuki sen sijaan on joko yhteinen tukimuoto tai molemmille oma riippuen vuokrasopimuksesta. Mikäli asunto vuokrataan toisen henkilön kanssa yhteisellä vuokrasopimuksella, kuuluvat he silloin samaan ruokakuntaan. Jos taas asunnosta on erilliset vuokrasopimukset tai toinen on toisen alivuokralainen, on asumistukea mahdollista saada omana ruokakuntana eli molemmat hakevat oman asumistuen. Tässä tulee kuitenkin vielä selvitettäväksi se, onko kyseessä kimppakämppä vai avoliitto.

Mikäli kyseessä on erilliset vuokrasopimukset ja kimppakämppä asuminen, niin opiskelijoiden kannattaa antaa hakemuksessa selvitys asumisolosuhteista. Hakemuksella tutkitaan tarkemmin molempien oikeus asumistukeen.

Lisää aiheista voi lukea osoitteissa:
www.kela.fi/opintotuki
www.kela.fi/ruokakunta

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi