Opintoraha alle 17-v.

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja yksityiset oppilaitokset. Opintoraha ja opintolaina. Minkä ikäisenä voit saada tukea? Milloin vanhempien tulot vaikuttavat ja miten?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
sinhauta
Viestit:1
Liittynyt: 15 Tammi 2020, 10:01

Opintoraha alle 17-v.

Lukematon viesti Kirjoittaja sinhauta » 15 Tammi 2020, 11:29

Hei! Kelan sivuilla todetaan, että oikeus opintotukeen alkaa, kun lapsilisä loppuu (17-v.)

Kuitenkin kelan opintorahataulukossa on tällainen tieto opintorahasta:
"Itsenäisesti asuva 17-vuotias tai nuorempi 101,74 e,
huoltajan tulot voivat suurentaa:
101,74 – 250,28 e/kk"
Koskeeko tämä kaikkia itsenäisesti asuvia alle 17-vuotiaita? Vai onko tämä jokin erityistapaus?

Avatar
Vieras

Re: Opintoraha alle 17-v.

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 15 Tammi 2020, 11:38

Jos katkaisee lapsilisän, niin voi saada opintorahaa. Lapsilisää ja opintorahaa ei saa samaan aikaan. Sitä se tarkoittaa.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31957
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintoraha alle 17-v.

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 16 Tammi 2020, 10:26

Hei!

Edellä olikin vastattu kysymykseesi. Eli jos itsenäisesti asuvasta alle 17 vuotiaasta ei makseta lapsilisää, voi hakea opintotukea.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
eepi80

Re: Opintoraha alle 17-v.

Lukematon viesti Kirjoittaja eepi80 » 22 Helmi 2020, 10:17

HEI!!

Kovasti epäselvältä vaikuttaa nämä tuet alaikäisen kohdalla.... Mutta saankohan kysymykseeni vastauksen (todellisen).. Eli 16-vuotias lapsemme lähdössä toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, joten asunto pitää vuokrata. Tähän mennessä kelasta vastattiin, että ei oikeutta tukiin, koska lapsilisä. Nyt selvinnyt, että lapsilisän voi tosiaan lakkauttaa, ja siten saada opintorahaa (n.102 €/kk). Onko siis mahdollista, että nuori saa tällä tavoin myös asumislisää?! Vaikka hän ei saisikaan valtiontakaamaa opintolainaa??!! Eli 16 v. asuu itsenäisesti, ei saa lapsilisää, saa pelkän opintorahan, ei saa opintolainan valtiontakausta eikä oppimateriaalilisää, eikä muitakaan tuloja (paitsi kesätyö) -> onko mahdollista saada asumislisää!!??!? Pitääkö tässä tapauksessa vuokrasopimus olla tehtynä nuoren nimellä? Monet vuokranantajat tekevät alaikäisen kohdalla sopimuksen ainoastaan huoltajan nimellä/huoltajan kanssa, estääkö tämä myös asumislisän saamisen?

Avatar
Vieras

Re: Opintoraha alle 17-v.

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 22 Helmi 2020, 10:47

Opiskelijat ovat nykyään yleisen asumistuen piirissä. asumislisä vain ulkomailla opiskeluun. Jos saa opintorahaa niin silloin voi saada myös opintolainan valtiontakauksen.
https://www.kela.fi/opintotuki-opintolaina

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31957
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintoraha alle 17-v.

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 24 Helmi 2020, 08:43

Hei

Lapsilisän lakkauttaminen on ollut Kelallekin "uusi ilmiö", joten sitä koskeva asiakasohjeistuksemme on ollut puutteellista. Parannuksia on tulossa.

Jos vanhemmat lakkauttavat lapsesta maksettavan lapsilisän, opintorahan saaminen on mahdollista. Jos tällainen alle 17-vuotias opiskelija asuu muualla kuin vanhempansa luona, hän voi saada opintorahaa ja opintolainan valtiontakauksen. Opintolainaa ei ole pakko nostaa.

Myönnettävän opintotuen määrää voi arvioida Kelan nettisivujen opintotukilaskurilla. Jos lapsilisä on lakkautettu, laskenta pitää tehdä niin, että panee opiskelijan iäksi 17 vuotta.

Kun alaikäisellä on myönteinen päätös opintotuesta, hän voi hakea ja saada yleistä asumistukea. Asumistuen saaminen edellyttää, että hakijalla on vuokrasopimus. Myös alivuokrasopimus kelpaa, eli vanhemmat voivat tehdä päävuokrasopimuksen vuokranantajan kanssa ja alivuokrasopimuksen lapsensa kanssa.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
eepi80

Re: Opintoraha alle 17-v.

Lukematon viesti Kirjoittaja eepi80 » 25 Helmi 2020, 14:31

"Jos vanhemmat lakkauttavat lapsesta maksettavan lapsilisän, opintorahan saaminen on mahdollista. Jos tällainen alle 17-vuotias opiskelija asuu muualla kuin vanhempansa luona, hän voi saada opintorahaa ja opintolainan valtiontakauksen. Opintolainaa ei ole pakko nostaa."
Eli onko siis niin, ettei alle 17-vee omillaan asuvan opintolainaan lueta vanhempien tuloja?!!?? Koska Kelan sivuilla lukee näin; Olet alle 17-vuotias, et asu vanhempasi luona etkä voi saada muuta opintorahaa, koska sinusta maksetaan lapsilisää. Voit saada lainatakauksen, jos vanhempiesi tulot ovat yhteensä alle 64 400 euroa vuodessa.
Tästä saan käsityksen, että vanhempien tulojen ylittäessä 64 400 € vuodessa, ei nuori saisi opintolainaa. Ja mikäli ei saisi opintolainaa, ei saisi myöskään asumistukea. Ymmärsinkö oikein??!!

"Kun alaikäisellä on myönteinen päätös opintotuesta, hän voi hakea ja saada yleistä asumistukea. Asumistuen saaminen edellyttää, että hakijalla on vuokrasopimus. Myös alivuokrasopimus kelpaa, eli vanhemmat voivat tehdä päävuokrasopimuksen vuokranantajan kanssa ja alivuokrasopimuksen lapsensa kanssa." Tuossakin mainitset, myönteinen päätös opintotuesta. Eli pelkkä myönteinen päätös opintorahasta ei siis riittäisi, että voisi saada asumislisää??

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31957
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintoraha alle 17-v.

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 26 Helmi 2020, 08:44

Hei eepi80!

Jos lapsilisän haluaa perua, niin silloin alle 17-vuotias itsenäisesti asuva opiskelija voi saada opintorahaa ja opintolainan valtiontakauksen ilman, että vanhempien tulot estävät sen saamisen. Tässä tilanteessa itsenäisesti asuva opiskelija saa opintorahaa aina vähintään 101,74 e/kk sekä opintolainan valtiontakauksen.

Jos lapsilisää ei halua perua, niin silloin opintorahaan ei tule oikeutta mutta lainatakausta on silti mahdollista saada. Lainatakauksen voi alle 17-vuotias opiskelija saada, jos vanhempien tulot ovat alle 64 000e vuodessa.

Alaikäinen voi saada yleistä asumistukea, jos hänelle on myönnettynä opintotukea eli opintorahaa tai lainatakausta. Pelkkä lainatakauksen myönteinen päätös riittää, opintolainaa ei tarvitse nostaa. Voi siis olla tilanne, että opiskelija saa vielä lapsilisää, mutta on myös saanut myönteisen päätöksen lainatakauksesta. Tällöin hänen on mahdollista hakea asumistukea.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi