Vanhemman muuttuneet tulot.

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja yksityiset oppilaitokset. Opintoraha ja opintolaina. Minkä ikäisenä voit saada tukea? Milloin vanhempien tulot vaikuttavat ja miten?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Jokunen1
Viestit:1
Liittynyt: 01 Loka 2020, 12:04

Vanhemman muuttuneet tulot.

Lukematon viesti Kirjoittaja Jokunen1 » 01 Loka 2020, 12:13

17-vuotias poikani aloitti lukio-opinnot ja hänelle myönnettiin opintotukea joihin minun, eli vanhemman, tulot vaikuttivat. Palkkatuloihini on tulossa muutos alkaen lokakuusta eteenpäin aloittaessani opinnot ja siirtyessäni tekemään 80% työaikaa. Miten ja mihin ilmoitan uudet tuloni pojan opintotukea varten?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33410
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Vanhemman muuttuneet tulot.

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 02 Loka 2020, 10:50

Hei Jokunen1!

Jos vanhempien yhteenlasketut tulot ovat vähintään 20 % pienemmät kuin viimeksi vahvistetussa verotuksessa, niin opintotukea voi hakea niiden tulojen perusteella. Tällöin tulee toimia seuraavasti:

1. Selvitä opintotukihakemuksessa tai muutosilmoituksessa tulojen pienentymisen syy.
2. Liitä mukaan todistukset kummankin vanhempasi nykyisistä tuloista. Selvitämme tulot yleensä tulevan 12 kuukauden ajalta.
o Kela saa 1.1.2019 alkaen tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Kela hyödyntää näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.
3. Jos vanhempasi on YEL- tai MYEL-vakuutettu, nykyisistä yritystuloista ei tarvita todistuksia. Käytämme tällöin YEL- tai MYEL-työtulon määrää.
Jos vanhemmat ovat eronneet tai asuvat pysyvästi erillään parisuhteen päättymisen vuoksi, Kela ottaa huomioon vain sen vanhemman tulot, jonka luona alaikäinen opiskelija asuu tai asui viimeksi.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
TOISINPAIN

Re: Vanhemman muuttuneet tulot.

Lukematon viesti Kirjoittaja TOISINPAIN » 28 Loka 2020, 10:11

Entä jos vanhemman tulot ovatkin kasvaneet?

Miten vanhemman kesken vuoden kasvaneet ansio- ja pääomatulot vaikuttavat tähän? Tyttärelle on myönnetty opintoraha työmarkkinatuen mukaan, mutta tulot ovat kesän jälkeen kasvaneet osa-aikatyön johdosta. Peritäänkö opintorahaa nyt takaisin. Myös loppuvuonna tuli osakkeista luovutusvoittoa.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33410
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Vanhemman muuttuneet tulot.

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 29 Loka 2020, 09:05

Hei TOISINPAIN!

Opintotukea voidaan tarkistaa, jos vanhempien yhteenlasketut tulot ovat vähintään 20 % pienemmät kuin viimeksi vahvistetussa verotuksessa. Opintotukeen ei tehdä välitarkistusta sen vuoksi, että vanhempien tulot ovat nousseet. Opintorahaa ei siis peritä vaan opintorahan määrä tarkistetaan vuosittain automaattisesti vanhempien viimeksi vahvistettujen verotustietojen perusteella.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi