Opiskelijoiden yhteinen vuokra-asunto

Kuinka paljon opiskelijalla voi olla muita tuloja? Mitkä tulot huomioidaan? Muista opintotuen peruminen ja palauttaminen. Takaisinperintä tulovalvonnan jälkeen.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
salmika
Viestit:1
Liittynyt: 23 Touko 2019, 09:31

Opiskelijoiden yhteinen vuokra-asunto

Lukematon viesti Kirjoittaja salmika » 23 Touko 2019, 09:50

Jos kaksi opiskelijaa vuokraa yhteisen asunnon tulkitaan heidät samaan ruokakuntaan kuuluviksi jos heillä ei ole erillisiä vuokrasopimuksia. Jos vuokrasopimus on taas toisen nimissä, ja tekee alivuokralaissopimuksen toisen kanssa niin meneekö tässä tilanteessa vuokratuloista pääomavero? Kuinka tässä kannattaisi menetellä? Voiko pääomatuloon tehdä vähennyksiä, koska rahat menevät suoraan vuokraan tai minkälainen vuokrasopimus tässä tulisi tehdä.
Onko esimerkiksi ok tehdä kaksi vuokrasopimusta joissa on erikseen mainittu että jos jää asumaan yksin niin vastaa koko vuokrasummasta?
Vuokranantaja haluaa yhden sopimuksen.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31485
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opiskelijoiden yhteinen vuokra-asunto

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 24 Touko 2019, 10:35

Hei salmika!

Oman käsitykseni mukaan tuosta ei tulisi verotettavaa tuloa juurikin siitä syystä, että saadut tulot menevät kokonaisuudessaan asumismenoihin, eikä voittoa kerry.

Pääomaverosta kannattaa keskustella tarkemmin verohallinnon kanssa ja selvittää tuleeko asiasta ilmoittaa miten verottajalle.

Jos toinen teistä on päävuokralainen ja toinen alivuokralainen niin silloin voitte molemmat hakea tukea itsellenne. Tässäkin tilanteessa tosin selvitetään se onko kyseessä avio/avoliitto.

Jos teillä on kaksi erillistä vuokrasopimusta, joissa on maininta vuokran yhteisvastuullisuudesta, niin silloin teidät katsotaan kuuluvan samaan ruokakuntaan eli tilanne olisi sama kuin teillä olisi yhteinen vuokrasopimus.

Toivottavasti tämä selkeytti asiaa.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi