Tulojen laskeminen

Kuinka paljon opiskelijalla voi olla muita tuloja? Mitkä tulot huomioidaan? Muista opintotuen peruminen ja palauttaminen. Takaisinperintä tulovalvonnan jälkeen.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Kesameni123

Tulojen laskeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kesameni123 » 05 Elo 2019, 11:27

Moi,
Olen yliopistossa opiskelija ja haluaisin selvittää, kuinka paljon voin tienata tästä eteenpäin. Yritin laskea itse, mutta ei mitään käryä mistä päivästä lähtien aletaan katsomaan (1.1.-19 vai 1.9.-19 yms.)

Viime huhtikuussa tienasin 890e, kesä- ja heinäkuun ajalta sain 4000e. Syyskuussa tulen ehkä saamaan noin 300e keikkahommasta. Nyt kysymys kuuluu, jos saisin töitä esim. kassalta, niin kuinka paljon pystyn tienaamaan loppuvuoden ajan per kuukausi, jotta en ylitä tulorajaa?

Ystävällisin terveisin,
Opiskelija

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:29138
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Tulojen laskeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 05 Elo 2019, 11:47

Hei
Olet ilmeisesti ollut koko vuoden yliopistossa opiskelijana. Opiskelijan vuositulot katsotaan ajalta 1.1.-31.12.2019. Jos nostat opintotukea 9 kuukaudelta kalenterivuodessa, vuositulorajasi on 11 973 euroa. Tulot, joita tutkitaan ovat palkkatulot sekä muut veronalaiset bruttotulot, esimerkiksi pääomatulot. Opintotukea ei oteta huomioon. Opiskelijoiden omien tulojen laskureilla voit laskea ja tarkistaa omaa tilannettasi. Löydät ohjeet ja laskurit esimerkiksi täältä: https://www.kela.fi/asioi-verkossa_opis ... omat-tulot.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa työnantajat ilmoittavat palkkatulot tulorekisteriin eli sieltäkin voit käydä katsomassa omilla pankkitunnuksillasi sinulle maksettuja palkkoja. Tulorekisteri löytyy tämän linkin kautta: https://www.vero.fi/tulorekisteri

Ystävällisin terveisin
Tuula | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
perunalaatikko

Re: Tulojen laskeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja perunalaatikko » 06 Elo 2019, 10:31

Hei,
Soitin tänään teille kelaan ja kysyin opintotuesta. Sain opiskelupaikan ja aloitan opintoni tänä syksynä. Olen ollut kuluneen vuoden palkkatöissä. Virkailija sanoi, että minun tulee perua kaikki tämän vuoden opintotuet, vaikka minulla ei ole tuloja enää opintojen alkaessa ja ainut tuki mitä voin saada on asumistuki.
Kelan sivuilla kuitenkin lukee, että ennen opintojen alkua saatujen tulojen perusteella ei voida tehdä opintotuen takaisinperintää.
Peruinko nyt tukeni turhaan :(

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:29138
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Tulojen laskeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 06 Elo 2019, 14:24

Hei perunalaatikko!

Opintotuen tulovalvonnassa huomioidaan koko vuoden tulot ja jos olet ollut koko vuoden opiskelija niin kaikki tulot vaikuttavat.
Jos taas olet tälle vuodelle ensimmäistä kertaa opiskelijana 1.9.19 alkaen eli juurikin aloittava opiskelija, niin sinun kohdallasi tulisi laskea tarkemmin sitä opintojen aikaista tulorajaa:
Tuettavaa kuukautta kohti kestää tienata 667 eur/kk ja tuetonta kuukautta kohti 1990 eur/kk.
Jos esimerkkinä lasketaan että nostat tuen syys- joulukuulta niin tuloraja opintojen ajalle on 4x 667= 2668 euroa. Jos tuona aikana maksetut tulot pysyvät tuon alla, niin voi olla että peruit tuet turhaan, onneksi voit vielä hakea tuet uudelleen opintotuki hakemuksella -> Mutta suosittelen että tarkempaa selvittelyä varten otat vielä uudelleen yhteyden asiakaspalveluun jotta henkilökohtaisella tasolla nähdään kaikki seikat mitkä opintotuen tulovalvonnassa vaikuttavat.

Lisään vielä tarkennukseksi, että Kela saa 2019 vuoden verotustiedot suoraan verottajalta, sitten kun verottaja on verovuoden vahvistanut.
Kela tekee tulovalvonta tarkastuksen kaikille niille, kenellä koko vuoden vuosituloraja ylittyy verottajan tiedon perusteella, sinun kohdalla ilmeisesti olisi vuosituloraja 4 tukikuukauden mukainen eli 18588 euroa, jos olet kalenterivuoden aikana tienannut enemmän kuin tuo tuloraja, sinulle lähetetään opintotuen tulovalvonta kirje, siinä on mukana myös ohjeet miten kannattaa toimia jos on aloittanut opinnot tai valmistunut opinnoista kesken vuotta, jolloin siis tulisi tehdä uudelleen käsittelypyyntö ja esittää opintojen ulkopuoliset tulot Kelaan esim. palkkalaskelmilla. Näiden perusteella Kela tarkastelee sitten opintojen aikaista tulorajaa, mistä jo ylle kirjoitin.

Terveisin
Riikka | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
AKO67
Viestit:1
Liittynyt: 05 Heinä 2019, 15:16

Re: Tulojen laskeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja AKO67 » 07 Elo 2019, 15:24

Onko nyt todellakin niin, että opintoja aloittaessa viimeisen palkan maksupäivä ratkaisee, lasketaanko se tukikuukauden aikana saaduksi palkaksi? Eli jos on töissä elokuun loppuun saakka ja opinnot alkavat syyskuun alussa, niin normaalistihan palkka on oltava tilillä viimeisenä työpäivänä eli 31.8. Mutta jotkut työsopimukset antavat työnantajalle mahdollisuuden maksaa palkan lomakorvauksineen vasta seuraavan kuukauden puolella ja isoissa firmoissa näihin ei yleensä ole mahdollisuutta vaikuttaa. Asettaa opiskelijat eriarvoiseen asemaan, jos maksupäivä ratkaisee eikä työskentelyaika. Viimeinen palkka voi olla isokin, koska silloin maksetaan samalla lomakorvaus.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:29138
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Tulojen laskeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 08 Elo 2019, 10:14

Hei AKO67!

Palkka tosiaan huomioidaan opintotuen tulovalvonnassa maksupäivän mukaan. Jos elokuun palkan saa vasta syyskuussa, katsotaan se syyskuun tuloksi.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi