tulot ja opintoraha

Kuinka paljon opiskelijalla voi olla muita tuloja? Mitkä tulot huomioidaan? Muista opintotuen peruminen ja palauttaminen. Takaisinperintä tulovalvonnan jälkeen.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
huolestunut00

tulot ja opintoraha

Lukematon viesti Kirjoittaja huolestunut00 » 06 Elo 2019, 20:12

moi,
amiksessa 1.1-31.5 .19 3v tuli täyteen,en saanut opintoja valmiiksi. hoas asunto . armeijan aloitin 8.7 -koulu keskeytetty .nyt sain c paperit armeijasta ja kotiudun 33vkolla. ilmottaudun kouluun opiskelijaksi kun aukeaa. saanko toimtt.elokuulle ?
entä kuinka paljon voin tienata kk.epäsäännöllisessä keikkatyössä ,jonka kk tuloa en tiedä etukäteen . Ettei vaikuta asumistukeen ym? vuokra 355ekk,opintoraha 250ekk, asumistuki keväällä 262ekk,itse maksoin loput.tarkoitus yrittää valmistua 31.12.19.
miten lasken asumistuen jos tienaan vaikka syyskuussa 1000ekkbrutto ,loka 500ekk,marras 600ekk ja joulukuussa 2000ekk. kuinka koulun loppuminen kesken joulukuun vaikuttaa? onko niin jos nousee 400ekk +200 liukuma ei tarvitse imoittaa eli 600ekk asumistukeen?? tukikuukausia 10 ,vuosituloraja 10650e? tarvitseeko 4kk tuloista ilmoittaa mitään jos pysyy alle tuon vaikka yksi kuukausi olisi 2000e. ? Kuinka asumistuki lasketaan kun näin epäsäännölliset mahd.tulot.?
olenko ylipäätään oikeutettu opintorahaan kun 3v tuli tavallaan täyteen 31.5.19. veroprosentti 0 ja haluaisin tienata jonkin verran ,ettei ole plus miinus nolla ,eikä lainaa enää nosteta. vuokra huolestuttaa.
neuvoton ja rahaton.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:29138
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: tulot ja opintoraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 07 Elo 2019, 11:00

Hei huolestunut00!

Sinun kannattaa ilmoittautua opiskelijaksi takaisin mahdollisimman pian ja tehdä opintotukihakemus vireille heti. Opintotukea on mahdollista saada myös silloin kun opinnot ovat viivästyneet ja menevät yli tavoiteajan. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan oppilaitoksen todistus opiskelusta ja jäljellä olevista opinnoista.

Opintotuessa tuloja seurataan kalenteri vuosittain. Sinun tulee seurata, että tulot pysyvät vuositulorajojen alla. Olitkin jo tietoinen, että vuosituloraja on 10 650 € kun tukea nostaa 10 kuukaudelta.

Kuukaudessa tulee olla vähintään 18 opiskeluaikaan kuuluvaa päivää. Jos siis valmistut joulukuussa jo kuun alkupuolella, ei joulukuulta ole oikeutta tukeen. Sama raja koskee myös elokuutta kun ilmoittaudut takaisin opiskelijaksi.

Yleinen asumistuki tulee tarkistaa, kun tulot nousevat vähintään 400 euroa kuukautta kohti. Jos tekee keikkatöitä eli työaika vaihtelee kuukausittain, sinun tulee seurata keskimääräistä tuloa. Jos se on vähintään 400 euroa suurempi kuin edellisellä päätöksellä, asumistuki tulee tarkistaa. Mikäli tulot ovat alle 719 euroa, ne eivät vaikuta tuen suuruuteen. On siis mahdollista, että tuki tulee tarkistaa kun tarkistuksen raja ylittyy, mutta tulot ovat edelleen alarajan alapuolella eikä tuen määrä muutu.

Jos olet epävarma tuleeko tuki tarkistaa, neuvoisin tekemään tarkistushakemuksen. Mikäli tarkistuksen rajat eivät ylity, tuen maksaminen jatkuu aiemman päätöksen mukaisesti.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
huolestunut00

Re: tulot ja opintoraha

Lukematon viesti Kirjoittaja huolestunut00 » 09 Elo 2019, 16:33

Miten 4kk lasketaan keskiarvotulo ja ilmoitetaanko se hakemuksessa tulot kohdassa . Esim yht 2000:4= 500kk ko laitan vai????? Opintotukihakemus ,asumislisä ? Keväällä oli 5tukikuukautta.
Entä kun joudun luopumaan hoas yksiöstä , osoiteeni on postirestante ja opiskelen vielä päätoimisesti ( rästejä keväältä ..).
Saanko normisti tuet kuitenkin . Äidille ei voi laittaa kirjoja ..ystävien oma talous sekaisin ,kaupungin asunto 1.5v jonossa. .Tai millä sitten elän + opisk. Töitä ei ole .
En ymmärrä .

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:29138
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: tulot ja opintoraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 12 Elo 2019, 10:11

Hei

Yleistä asumistukea saavan kannattaa vain ilmoittaa asumistukeen muutokset tuloissa. Jos et ole varma siitä, miten asumistuen tarkistushakemukseen pitää tulot merkitä, voit kertoa tilanteesi omin sanoin esimerkiksi hakemuksen lisätiedoissa. Ilmoitus voi siis olla esimerkiksi sellainen, että kerrot, minkä ajan olet töissä ja kuinka paljon saat siltä ajalta palkkaa (joko yhteenlaskien tai keskimäärin kuukaudessa).

Jos joudut luopumaan asunnosta, jonka perusteella olet saanut asumistukea, se on ehdottomasti ilmoitettava Kelalle. Asumistukea ei voida maksaa, jos henkilö ei asu vuokralla.

Opintotukea varten ei Kelalle tarvitse ilmoittaa tuloja. Opiskelijan on itse huolehdittava siitä, että kalenterivuosikohtainen vuosituloraja ei ylity. Jos olet saanut opintotukea vuoden 2019 aikana esim. 10 kuukaudelta, tukien lisäksi saatuja bruttotuloja voi olla 10 650 euroa koko kalenterivuoden ajalta.

Jos olet vaarassa joutua asunnottomaksi tai jos sinulla on muita ongelmia elämässäsi, ota yhtyettä asuinkuntasi sosiaalitoimeen. Oppilaitoksesi opiskelijapalveluistakin voi saada apua ja tukea. Ei kannata jäädä yksin murheittesi kanssa. Asioilla on taipumus järjestyä ...

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi