Tuloraja, opintolainan nostoaika ja huollettavat lapset

Kuinka paljon opiskelijalla voi olla muita tuloja? Mitkä tulot huomioidaan? Muista opintotuen peruminen ja palauttaminen. Takaisinperintä tulovalvonnan jälkeen.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Sennika
Viestit:1
Liittynyt: 10 Syys 2019, 12:42

Tuloraja, opintolainan nostoaika ja huollettavat lapset

Lukematon viesti Kirjoittaja Sennika » 10 Syys 2019, 13:37

Hei,

KYSYMYS 1.
Onko tosiaan niin että opintotuen tuloraja on sama, riippumatta siitä onko tuen saajalla huollettavia vaiko ei?
Esimerkiksi itselläni on kaksi pientä lasta, joiden päivähoito maksaa yht. 500e/kk. Onko tosiaan niin että tulorajani on silti vain 677e/kk?

KYSYMYS 2.
Aloitin 4 vuotta kestävän koulutuksen, mutta minulla on opintotukikuukausia vain kahdeksi vuodeksi. Päätöksessä opintotuki on siis myönnetty 5/2021 asti. Jos tulorajan ylittyessä maksan tukikuukausia vapaaehtoisesti takaisin, voinko siis automaattisesti käyttää niitä tuon 5/2021 jälkeen, vai pitääkö siitä tehdä jokin erillinen hakemus?

KYSYMYS 3.
Voinko säästää opintolainan nostoa 5/2021 jälkeen, vai pitääkö sitä nostaa "käsikynkässä" opintorahan kanssa?
Ja onko siis niin, että pystyn kerralla nostamaan opintolainaa vain yhden lukukauden verran?
Mielessä siis että voisinko nostaa koko opintolainan esim. vasta 5/2021, jos näyttää siltä ettei muita tuloja ole loppuopiskelun rahoittamiseen (ilmeisesti näin ei voi tehdä?).

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32374
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Tuloraja, opintolainan nostoaika ja huollettavat lapset

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 10 Syys 2019, 14:32

Hei Sennika!

Opintotuen tulorajat ovat saman kaikille. Perheen koolla tai muilla henkilökohtaisilla tilanteilla ei ole vaikutusta rajoihin. Huomioithan, että opintotuessa seurataan vuosituloja tai opintojen alkaessa/loppuessa opiskeluajan tuloja. Tuloja ei siis tarkastella kalenterikuukausittain.

Jos teet opintotuen vapaaehtoisia palautuksia, tukikuukaudet palautuvat sinulle uudelleen käyttöön. Nämä kuukaudet tulee hakemuksella hakea maksuun. Ne eivät tule siis automaattisesti nykyisen päätöksen jatkoksi.

Opintolainantakaus myönnetään aina lukuvuodeksi kerrallaan ja sen viimeinen nostopäivä on 31.7. tai aiemmin, kun opintotuki päättyy kesken lukuvuoden. Ei ole siis mahdollista nostaa useamman lukuvuoden lainoja kerralla.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi