Opintotuen tulorajat & takaisinperintä

Kuinka paljon opiskelijalla voi olla muita tuloja? Mitkä tulot huomioidaan? Muista opintotuen peruminen ja palauttaminen. Takaisinperintä tulovalvonnan jälkeen.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
hanskii

Opintotuen tulorajat & takaisinperintä

Lukematon viesti Kirjoittaja hanskii » 13 Marras 2019, 07:53

Hei :)
1. Jos perun etukäteen opintotuen nostaakseni tulorajaa, niin voinko silti saada yleisen asumistuen normaalisti siltä kuukaudelta, sen vaikuttamatta tulorajaan?
2. Jos tuloraja ylittyy vaikkapa 400 eurolla, niin peritäänkö silloin takaisin opintotukea vai yleistä asumistukea vai mitä?
3. Kannattaako maksaa etukäteen takaisin opintotukea jos näyttää siltä, että saattaa ehkä ylittää tulorajan yli 222 eurolla?

Kiitos vastauksesta!

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33920
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintotuen tulorajat & takaisinperintä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 14 Marras 2019, 10:45

Hei hanskii!

Opintotuki ja yleinen asumistuki eivät ole sidottuja toisiinsa. Voit saada asumistuen myös niiltä kuukausilta, joilta olet opintotuen perunut.

Jos opintotuen tuloraja ylittyy ja takaisinperinnälle on tarvetta, peritään takaisin vain opintotukea. Asumistukeen takaisinperintä ei vaikuta.

Opintotukea kannattaa ehdottomasti maksaa takaisin jo etukäteen, jos tulorajan ylittyminen on tiedossa. Kun Kela perii tukea takaisin tulovalvonnassa, perittävään määrään lisätään 7,5 % korotus. Tällöin tukikuukausi ei myöskään palaudu uudelleen käyttöön. Vapaaehtoisessa palautuksessa se palautuu. Tukikuukausien määrä on korkeakouluopiskelijoilla rajattu. Jos olet korkeakouluopiskelija, tuen palauttaminen etukäteen on tämänkin vuoksi kannattavaa.

Vapaaehtoisen palautuksen määräaikaan on odotettavissa ensi vuodelle lakimuutos. Tämän mukaan opintotuen vapaaehtoinen palautus tulisi tehdä huhtikuun loppuun mennessä. Vuoden vaihteen jälkeen on siis muutama kuukausi aikaa tarkistaa vuoden 2019 tulot ja tehdä tarvittaessa opintotuen palautus.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi