mitä tukia yksinasuva 15v voi saada

Kuinka paljon opiskelijalla voi olla muita tuloja? Mitkä tulot huomioidaan? Muista opintotuen peruminen ja palauttaminen. Takaisinperintä tulovalvonnan jälkeen.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
AdeliaN

mitä tukia yksinasuva 15v voi saada

Lukematon viesti Kirjoittaja AdeliaN » 08 Huhti 2021, 19:38

olen 15v (2005) vuotias tyttö ja hain opiskelemaan toiselle puolelle kaupunkia, noin 80km. ollaan puhuttu äidin kanssa että muuttaisin omaan asuntoon lähemmäs opistoa, joten mitä tukia voisin saada jos lapsilisäni on lakkautettu. saanko opintotukea jos haen opintolainaa? tai voinko saada muita tukia opintolainan lisäksi?

Avatar
Vieras

Re: mitä tukia yksinasuva 15v voi saada

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 08 Huhti 2021, 19:59

Jos opiskelet ja lapsilisä lakkautetaan niin voit saada opintotukea ja hakea tällöin myös asumistukea. Opintoraha ei ole kovinkaan suuri ja asumistuki ei kata koko vuokraa.Mutta tämän varmasti tiesit. Olet kuitenkin lapsi ja vanhemmat ovat sinusta elatusvelvollisia vaikka asuisit yksin.

Avatar
Vieras

Re: mitä tukia yksinasuva 15v voi saada

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 08 Huhti 2021, 20:05

Opintolainan valtiontakaus alle 18 vuotiaalle muulle kuin korkeakouluopiskelijalle 300e/kk. Kun muutat yksin asumaan niin voit hakea toimeentulotukea,mutta sinun vanhempasi elatuskyky selvitetään,koska olet lapsi ja ala-ikäinen.Vanhemmilla on velvollisuus huolehtia sun elatuksesta.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:34976
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: mitä tukia yksinasuva 15v voi saada

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 09 Huhti 2021, 11:15

Hei AdeliaN!

Vanhempien tulot vaikuttavat alaikäisen opintotukeen. Jos olet viimeksi asunut molempien vanhempiesi luona, Kela ottaa huomioon kummankin vanhempasi tulot. Jos vanhemmat ovat eronneet tai asuvat pysyvästi erillään parisuhteen päättymisen vuoksi, Kela ottaa huomioon sen vanhemman tulot, jonka luona opiskelija asui viimeksi. www.kela.fi/opintotuki-vanhempien-tulot.

Opintolainan valtiontakaus alle 18 vuotiaalle muulle kuin korkeakouluopiskelijalle on 300e/kk www.kela.fi/opintolaina-maara-ja-maksaminen.

Jos lapsilisä on lakkautettu, niin vanhempien tulot eivät enää vaikuta opintolainan saamiseen ja opiskelija voi saada opintorahan perusmäärän 102,75 e/kk (v.2021), jos vanhempien vuositulot ovat yli 41 100 e/v. Opintorahan määrä on isompi, jos vanhempien vuositulot ovat alle 41 100 e/vuosi. www.kela.fi/opintotuki-opintoraha.

Jos itsenäisesti asuvalla alaikäisellä henkilöllä on ansiotuloja, niihin verrattavia tai niitä korvaavia tuloja, että hänen voidaan katsoa itsenäisesti elättävän itsensä ja hän vastaa itse asumismenoistaan, on yleinen asumistuki alaikäiselle mahdollinen. Tuloja tulee olla vähintään työmarkkinatuen määrän verran (noin 724 e/kk/brutto). Riittävänä tulona voidaan huomioida myös opintoraha, oppimateriaalilisä tai opintolainan valtiontakaus, opintolainan nostoa ei kuitenkaan edellytetä.

Yleinen asumistuki on 80 % hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta.

Summat kuntakohtaisten hyväksyttävien asumismenojen ylärajoista löydät täältä www.kela.fi/asunto-ja-asumismenot. Perusomavastuu määräytyy tulojen ja ruokakunnan lukumäärällä. Lisää perusomavastuusta www.kela.fi/perusomavastuu.

Arviota yleisestä asumistuesta ja opintotuesta voit laskea Kelan laskurilla: www.kela.fi/laskurit. Asumistuen laskuriin tulee merkitä 1 aikuinen, jotta laskurin käytössä pääsee eteenpäin.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi