Lapsi tulossa

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Ninnut
Viestit:1
Liittynyt: 11 Syys 2019, 16:43

Lapsi tulossa

Lukematon viesti Kirjoittaja Ninnut » 11 Syys 2019, 16:52

Hei olen töissä joulukuuhun asti ja sen jälkeen loppuu työsopimus. Laskettu aika on toukokuussa, mietin nytten et mistä ja milloin ja miten saan rahaa ja kuinka paljon, miten ne laskee sen? Sit haluttais muuttaa miehen kanssa yhteen mutta hänelläkään ei ole työtä tammikuusta eteenpäin, eli miten ne laskee meidän rahat?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:28147
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Lapsi tulossa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 12 Syys 2019, 10:29

Hei Ninnut!

Sinun on mahdollista ilmoittautua työn päättymisen jälkeen TE-palvelussa työnhakijaksi ja hakea työttömyysetuutta työttömyyskassasta tai Kelasta. Vanhempainpäivärahaa (äitiys- ja vanhempainraha) voit hakea sitten lasketun ajan perusteella.

Vanhempainpäivärahasi lasketaan vuositulon perusteella. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Vuosituloksesi huomioidaan palkkaa ja mahdollinen työttömyysetuutesi.

Kun muutat puolisosi kanssa yhteen, voitte hakea yleistä asumistukea ja toki hän voi hakea myös isyysrahaa. Puolisosi isyysraha lasketaan sitten hänen tulojen perusteella samalla tavalla vuositulon perusteella. Toisen puolison tulot eivät vaikuta teidän kummankaan omiin etuuksiin eli isyys-, äitiys- ja vanhempainrahaan.

Lapsesta voi myös hakea lapsilisää ja äitiysavustusta.

Tsemppiä odotukseen!

Terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi