3kk:n tarkastelujakso äitiysrahassa

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Syys20

3kk:n tarkastelujakso äitiysrahassa

Lukematon viesti Kirjoittaja Syys20 » 12 Helmi 2020, 14:52

Hei!
Esikoiseni täyttää 3v kesäkuussa. Hän on yksityisen hoidon tuella yksityisen lastenhoitajan hoidossa täysiaikaisena. Olen tehnyt 80% työaikaa, jotta olen voinut hoitaa lastani myös kotona ja vähentää lapseni päivähoidon määrää.
Meille syntyy syyskuussa vauva. Olenko oikeutettu saamaan äitiysrahaa 3kk:n tarkastelujakson perusteella, jos aloittaisin vaikka 100% työajan 1.4?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29572
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: 3kk:n tarkastelujakso äitiysrahassa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 14 Helmi 2020, 10:43

Hei Syys20!

Tietyissä tilanteissa vanhempainpäiväraha voi määräytyä tarkastelujakson viimeisten 3 kalenterikuukauden tulojen perusteella. Tällöin edellytetään, että 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolla hakijalla on ollut jokin erityistilanne. Esim. hakija on ollut tarkastelujakson aikana vanhempainpäivärahakauden jälkeen osittain tai kokonaan poissa työelämästä alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon vuoksi. Lisäksi edellytetään, että 3 kuukauden tulot kerrottuna 4:llä ovat vähintään 20 % suuremmat kuin 12 kuukauden tarkastelujakson perusteella määräytyvä vuositulo. Oikeus 3kk määräytymisperusteeseen tutkitaan tarkemmin hakemuksen perusteella.

Erityistilanteista on kerrottu tarkemmin sivuillamme: www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-erityistilanteet.

Ystävällisin terveisin
Kela-kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Syys20

Re: 3kk:n tarkastelujakso äitiysrahassa

Lukematon viesti Kirjoittaja Syys20 » 14 Helmi 2020, 11:51

Tarkennan kysymystäni. Olen ollut osittain poissa työelämästä alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon vuoksi. Olemme kuitenkin saaneet yksityisen kotihoidon tukea lapsen hoidon järjestämiseen. Vaikuttaako tämä tulevaan äitiysrahahakemukseen? Tulkitseeko Kela, että koska lapsella on ollut täysipäiväinen hoitopaikka en ole oikeutettu hakemaan ”osittain poissa työelämästä alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon vuoksi” -perusteella 3kk:n tarkastelujaksoa?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29572
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: 3kk:n tarkastelujakso äitiysrahassa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 17 Helmi 2020, 10:50

Hei Syys20!

3 kuukauden tuloja voidaan käyttää, jos olet ollut vanhempainpäivärahakauden jälkeen osittain tai kokonaan poissa työelämästä alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon vuoksi.

Tällä tarkoitetaan esimerkiksi seuraavia tilanteita:
  • työsuhteessa oleva vanhempi on vanhempainpäivärahakauden jälkeen jäänyt työstään hoitovapaalle tai osittaiselle hoitovapaalle alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon vuoksi
  • vanhempi, joka on osa-aikatyössä alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon vuoksi, eikä hän ole ollut samanaikaisesti esimerkiksi työtön kokoaikatyönhakija tai päätoiminen opiskelija
  • yrittäjänä toimiva vanhempi, jos hän on ollut alle 3-vuotiaan lapsensa kotihoidon vuoksi kokonaan tai osittain pois yritystoimintaan liittyvästä työskentelystään.
Tilanne tutkitaan Kelassa tarkemmin, kun toimitat hakemuksen ja ilmoitat siinä erityistilanteesta 12 kuukauden tarkastelujaksolla. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoa työajan vähentämisestä. Etukäteen Kerttu ei pysty sanomaan, millä perusteella päivärahasi tulee määräytymään.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi