Äitiysraha ja useampi työnantaja

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
HKooo

Äitiysraha ja useampi työnantaja

Lukematon viesti Kirjoittaja HKooo » 26 Touko 2020, 12:34

Hei,
Olen äitiys-ja vanhempainrahan laskentakauden 12kk työskennellyt kahdella eri työnantajalla sekä lisäksi ammatinharjoittajana maksanut YEL-maksuja.
Lisäksi viimeisen 3kk ennen äitiysvapaalle jäämistä olen opintovapaalla vakituisesta virastani ja koulutusvirassani toisella työnantajalla työskentelen täysipäiväisesti. Miten tässä tapauksessa äitiysrahahakemuksessa kysytty ”Selvitä maksaako työnantajasi sinulle palkkaa äitiysraha kaudelta” menee? Keneltä työnantajista tätä kysyn sekä vielä lisäksi kun olen toiminut ammatinharjoittajana? Minulle maksettava äitiys-ja vanhempainrahan määrä kaiketi määräytyy näiden summasta?

Yt,
HK

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:32247
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Äitiysraha ja useampi työnantaja

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 27 Touko 2020, 10:35

Hei HKooo!

Jos sinulla on edelleen työsopimus voimassa kahden työantajan kanssa, niin silloin sinun tulee selvittää molemmilta työantajilta se, maksavatko he palkkaa äitiysvapaan ajalta.

Ammatinharjoittajana et ole työsuhteessa itsesi kanssa, vaan olet toiminut yrittäjänä, joten siltä osin sinun ei tarvitse ilmoittaa palkanmaksusta Kelalle.

Päiväraha määräytyy näiden kaikkien tulojen yhteissumman mukaisesti.

Sen verran vielä, että jos esimerkiksi toinen työantajastasi maksaa sinulle palkkaa, niin silloin äitiysraha maksetaan siltä ajalta työnantajalle, mutta enintään vain sen verran, mitä työantaja maksaa sinulle palkkaa. Loppuosa äitiysrahasta siis tulisi suoraan sinulle itsellesi.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Tina3

Re: Äitiysraha ja useampi työnantaja

Lukematon viesti Kirjoittaja Tina3 » 21 Kesä 2021, 11:34

Hei
Jos siis vanhempainrahan laskettavan 12kk tulo on kertynyt useammalta työnantajalta, mutta vain yksi työnantaja maksaa äitiysvapaan ajalta palkkaa, meneekö koko Kelan päiväraha tälle maksavalle työnantajalle, jos äitiysvapaan ajalta palkka on suurempi kuin ko. päiväraha? Eli muiden työnantajien maksamien palkkojen tulosta laskettu päivärahan osuus ei kuitenkaan mene suoraan sitten äidille sen yhden työnantajan maksaman palkan lisäksi? Eli toisin sanoen maksava työnantaja "hyötyy" myös äidin muilta työnantajilta saamasta tulosta tässä muodossa?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:32247
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Äitiysraha ja useampi työnantaja

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 22 Kesä 2021, 10:05

Hei Tina3 !

Päivärahaetuus maksetaan työnantajalle siltä osin kuin työnantaja on maksanut palkkaa työstä poissaolon ajalta, kuitenkin enintään vain sen verran, mitä työantaja maksaa palkkaa.
Jos työnantaja ei maksa palkkaa päivärahaetuuden ajalta, päivärahaetuus maksetaan työntekijälle itselleen.

Jos samanaikaisesti on useita työnantajia, jotka maksavat perhevapaan ajalta palkkaa, etuuden määrä jaetaan työnantajien kesken maksettujen palkkojen suhteessa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi