Äitiyslomalla töihin

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30608
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Äitiyslomalla töihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 25 Elo 2020, 10:38

Hei Kasa!

Apurahan saajalle voidaan huomioida MYEL-vakuutuksen mukainen tulo vuositulossa, mutta itse veroton apuraha ei vaikuta vuosituloon. Ja kuten aiemmin tässä ketjussa on kerrottu, päiväraha maksetaan vähimmäismääräisenä jos työskentelee äitiys- tai vanhempainrahakauden aikana. Työskentelypäivistä (ma-la) tulee ilmoittaa Kelalle esim. asiointipalvelun kautta.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Korpan

Re: Äitiyslomalla töihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Korpan » 30 Loka 2020, 00:23

Moi,

Puolisoni on äitiyslomalla ja hän miettii verkkokaupan perustamista, jossa voisi myydä omia käsitöitä, jota on harrastuksenomaisesti tehnyt kierrätysvaatteista. Jos ei halua menettää ansiosidonnaista äitiyslomakorvausta, saako kauppaa pitää vain sunnuntaina auki?

Saako muina päivinä harrastuksena tehdä tuotteita, ilman tuen menetyksen pelkoa, jos sitten myykin ne kaupassa?

Entä saako verkkokauppaan tulleita viestejä tai some-postauksia kommentoida muuta kuin sunnuntaisin?

Pitäisikö hänen hommata sijainen, joka hoitaa kaiken verkkokaupan muina päivinä? Jos pitää olla sijainen, saako puolisoni neuvoa sijaista muuta kuin sunnuntaina?

Verkkokaupasta voisi saada tuloja 100–400 e kuussa. Enempää ei luultavasti, koska kyse on harrastuksesta. Millä tavalla verkkokaupan voisi perustaa niin ettei myöhemmin tarvisi tapella ansiosidonnaisista tuista Kelan kanssa?

Puolisolleni tässä on kyse etupäässä kokeilusta, jossa voisi myydä jotain jos on aikaa ja fiilistä värkkäillä tuotteita. Hän on käsityö-ihminen niin ei osaa usein olla oikein tekemättä mitään. Ei sen takia haluaisi säätää hulluna, eikä varsinkaan menettää ansiosidonnaisia tukia, koska muutenkin perheen rahat on tiukassa.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30608
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Äitiyslomalla töihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 02 Marras 2020, 09:54

Hei Korpan!

Kuten tässä ketjussa on jo aiemmin kerrottu, pelkästään toiminimen perustaminen ei vaikuta vanhempainpäivärahaan, mutta jos työskentelee yritykselle jollain tavalla, niin silloin asiasta tulee ilmoittaa Kelaan. Sunnuntaisin tai arkipyhinä työskentely ei vaikuta päivärahan määrää, mutta muuna aikana tehty vähäinenkin työskentely johtaa vanhempainpäivärahan maksamiseen vähimmäismääräisenä työssäoloajalta. Maksettavan palkan, palkkion tai muun tulon määrällä ei ole merkitystä.

Kela-Kerttu ei pysty ottamaan kantaa tarkemmin kysymiinne asioihin. Kehottaisinkin teitä esim. laittamaan viestiä Kelaan asiointipalvelun Viestit-toiminnon kautta, jolloin voitte viestissä kertoa työstä tarkemmin ja käsittelijä vastaa teille, millä tavalla ko. työskentely huomioitaisiin vanhempainrahoissa.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi