Vanhempainvapaa ja palkka

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
SSI

Vanhempainvapaa ja palkka

Lukematon viesti Kirjoittaja SSI » 11 Elo 2017, 18:26

Hei!

Olen hakenut äitiys- ja vanhempainpäivärahaa. Nyt on selvinnyt, että voisin saada vanhempainvapaan ajalta palkkaa kahdelta kuukaudelta, jos anon vanhempainvapaani työnantajalta sopivasti. En ole saanut vielä päätöksiä Kelalta. Miten voin ilmoittaa muutoksesta? Pitääkö odottaa päätöstä ja ilmoittaa muutoksesta? Maksaako Kela vanhempainpäivärahaa minulle, jos saan siltä ajalta palkkaa?

Jos isä jääkin kotiin siksi ajaksi, kun saan palkkaa, voiko hän hakea vanhempainpäivärahaa kahdelta kuukaudelta? Mies on palkkatöissä, mutta hän on myös maatalousyrittäjä (kasvinviljely ja metsätalous). Vaikuttaako maataloustoiminta vanhempainpäivärahan saamiseen?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:27290
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Vanhempainvapaa ja palkka

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 14 Elo 2017, 08:23

Hei!

Usein työantajat maksavat palkkaa äitiysloman alussa, koska näin on kirjattu työehtosopimukseen. Näissä tilanteissa työantaja ilmoittaa asiasta Kelalle ja Kela maksaa sinun äitiysrahasi siltä ajalta työantajalle.

Jos et ole hakemuksessa ilmoittanut asiasta niin voit lähettää esimerkiksi asiointipalvelun kautta viestin Kelalle, että työantaja maksaakin palkkaa. Tarkemmin asiasta ei tarvitse ilmoittaa, koska työantaja ilmoittaa tarkat päivät ja määrän Kelalle.

Isä voi pitää 18 päivää isyysvapaata sinun äitiyslomasi ajalla, mutta jos on kyse äitiysloman alusta, jolloin saat äitiysrahaa, niin sitä ei voi siirtää isälle pidettäväksi. Äitiysloman alussa saat 105 arkipäivän ajan äitiysrahaa ja sen jälkeen etuus muuttuu vanhempainrahaksi. Vanhempainrahaa voi pitää isä tai äiti.

Isyysrahan saaminen edellyttää, ettei työskentele isyysvapaan aikana. Työskentely sunnuntaisin ja arkipyhinä on kuitenkin sallittua, sillä isyysrahaa maksetaan vain arkipäiviltä. Muutoin maataloustoiminta ei estä isyysrahan saamista.
http://www.kela.fi/isyysraha

Jos isä hakee vanhempainrahaa, niin silloin tukea ei makseta saman aikaisesti sinulle, mutta isä voi työskennellä. Näiltä työskentelypäiviltä päiväraha maksetaan minimisuuruisena.
http://www.kela.fi/vanhempainraha

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi