Kohtukuolema ja uusi raskaus

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
JNMK

Kohtukuolema ja uusi raskaus

Lukematon viesti Kirjoittaja JNMK » 09 Tammi 2019, 12:05

Hei

Olen saanut esikoisesta äitiysrahan palkan mukaan 12/2013.
Toisen lapsen laskettu aika oli 8/2016, mutta hän kuoli kohtuun 4/2016. Sain tällöin äitiysrahaa esikoisen mukaan 105 arkipäivän ajan.
Nyt olen raskaana ja laskettu aika on 6/2019. Onko minulla mitään mahdollisuuksia saada sama äitiysraha kuin esikoisesta vai meneekö se vuoden 2017 tulojen mukaan?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30392
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Kohtukuolema ja uusi raskaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 10 Tammi 2019, 15:03

Hei JNMK!

Kertomasi mukaan vaikuttaa siltä, että vanhempainpäivärahan perusteena voidaan uudessa vanhempainpäivärahassa käyttää edellisen äitiysrahasi perusteena ollutta työtuloa.

Ensisijaisesti vanhempainpäiväraha lasketaan edellisenä vuonna verotuksessa vahvistettujen työtulojen perusteella, mutta vertailuun voidaan ottaa edellisen lapsen perusteena käytetty työtulo ja katsoa kumman mukaan päiväraha on parempi.

Kerttu ei kuitenkaan voi varmaksi sanoa, mihin päivärahasi tulee lopulta perustumaan, vaan asia tutkitaan tarkemmin hakemuksella.

Onnellista odotusta perheellenne!

Tammikuisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
JNMK

Re: Kohtukuolema ja uusi raskaus

Lukematon viesti Kirjoittaja JNMK » 10 Tammi 2019, 16:21

Hei
ja kiitos vastauksesta!

Kun käytätte laskennassanne sitä ’edellinen lapsi alle 3v että saa saman äitiysrahan’, niin käytetäänkö laskukaavassa edellisen lapsen syntymäaikaa vai laskettua aikaa?
Saitkohan kiinni ajatuksestani :D

Laskettujen aikojen mukaan oletettavasti olisin oikeutettu samaan äitiysrahaan, mutta jos se lasketaan syntymäajan mukaan, niin kohtukuolemasta ennättää tulla kolme vuotta ennen uuden laskettua aikaa.

Olen ollut ansiosidonnaisella vuonna 2017 ja jos sitä käytetään laskennassa, niin saan minimi äitiysrahan, joten olisi iso helpotus jos onkin mahdollista saada sama kuin esikoisesta.

Avatar
JNMK

Re: Kohtukuolema ja uusi raskaus

Lukematon viesti Kirjoittaja JNMK » 14 Tammi 2019, 08:56

Hei!

Tuli vielä mieleen, että miltä ajalta tuloja tarkastellaan? Olen tehnyt keikkaa viimeisen vuoden aikana, mutta työtunteja ei varmaan ole tullut kuukauden vertaakaan. Voidaanko näitä tuloja kuitenkin käyttää ä.rahan laskussa?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30392
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Kohtukuolema ja uusi raskaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 15 Tammi 2019, 10:06

Hei JNMK!

Vanhempainpäivärahojen perusteena voidaan käyttää samoja työtuloja kuin edellisen lapsen vanhempainpäivärahassa, jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi täyttää kolme vuotta tai kun edellisen lapsen kuolleena syntymästä on kulunut 3 vuotta.

Äitiysrahaa edeltäviä 6 kuukauden tuloja voi esittää päivärahan perusteeksi, mikäli tulot ovat vähintään 20 % paremmat verotuksessa vahvistetuista tuloista. Jos tuloja ei ole ollut koko edeltävältä 6 kuukauden ajalta esimerkiksi sairauden tai työttömyyden vuoksi, voi työtulot esittää siltä ajalta, kun niitä on ollut (www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-tyontekijalle). Hakemusta käsitellessä tarkistetaan voidaanko kyseisiä tuloja käyttää päivärahasi perusteena.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi