työskentely äitiysloman alkaessa

Valvoja: Kela-Kerttu

Kirjoittaja ope19 10 Tammi 2019, 07:32
Hei!

Olen lukio-opettaja ja jään keväällä äitiyslomalle. Olen ollut työnantajalla alle 6kk töissä, joten onko niin, että saan vain Kelan maksaman tuen äitiysloman alkaessa?

Työsuhdettani on äitiysloman alkaessa alle 2vk jäljellä. Saanko tehdä töitä tuon ajan, kun kyseessä on vain 2 päivää opetusta ja koeviikko, jossa minulle tulisi 2 koetta korjattavaksi? Ja saan silloin palkkaa normaalisti, onko tähän estettä, vaikka äitiysloma on alkanut?
Kirjoittaja Kela-Kerttu 11 Tammi 2019, 14:50
Hei ope19!

Sinun kannattaa selvittää työnantajaltasi tai esimerkiksi työehtosopimuksesta, oletko oikeutettu palkkaan äitiysvapaasi ajalta. Jos työnantaja maksaa äitiysvapaan palkkaa, maksetaan päiväraha palkalliselta ajalta työnantajalle. Mikäli et saa palkkaa, maksetaan äitiysraha koko äitiysrahakauden ajalta sinulle itsellesi.

Voit työskennellä myös äitiysvapaan alkamisen jälkeen. Työskentelypäivät tulee ilmoittaa Kelaan ja näiltä päiviltä äitiysraha maksetaan vähimmäismääräisenä. Jos työnantaja maksaa äitiysvapaan palkkaa, maksetaan vähimmäismääräinen päiväraha työpäivien osalta sinulle itsellesi.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Kela-Kerttu 22 Tammi 2019, 14:16
Hei!

Työpäiviä voi ilmoittaa myös myöhemmin mikäli ne eivät ole vielä varmoja. Päivät voit ilmoittaa lähettämällä asiointipalvelun kautta viestin tai soittamalla asiakaspalveluun. Päivät kannattaa kuitenkin aina ilmoittaa mahdollisimman pian kun ne ovat tiedossa, jotta liikamaksua ei ehdi syntyä.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja eputkone 23 Tammi 2019, 21:57
Hei!

Vielä rautalangasta minullekin tätä asiaa:)

Olen lukio-opettaja ja äitiysrahakausi sattuu menemään kesäkeskeytyksen kanssa ikävästi päällekkäin (8.4-13.8). Voisinko olla "töissä" (eli opettajan kesäkeskeytyksellä) ja saada työnantajaltani normaalisti palkkaa?

Mikäli voin, ilmoitanko siis vain työnantajalle olevani äitiysrahalla kahdessa erässä,
8.4-2.6 ja 6.-13.8 ja sen välisen ajan normaalisti töissä?

Kiitos!
Kirjoittaja Kela-Kerttu 24 Tammi 2019, 09:58
Hei eputkone!

Sinun kannattaa varmistaa työnantajalta miten heille teet ilmoituksen mikäli palaat kesäkeskeytyksen ajaksi töihin.

Jos palaat kesäksi töihin, ilmoita siitä myös Kelaan, jotta päätös päivärahasta varmasti tulee oikein. Kun kesäkeskeytyksen aikana olet töissä ja työnantaja maksaa sinulle palkkaa, äitiyspäiväraha maksetaan sinulle miniminä kyseisiltä päiviltä. Kesäkeskeytyksen keskellä opettajilla on yleensä laskennallinen vuosiloma. Tämän ajalta päiväraha maksetaan normaalin suuruisena.

Työehtosopimuksen perusteella työnantajalla voi olla velvollisuus maksaa palkkaa tietty aika äitiysloman alussa. Tältä ajalta päiväraha maksetaan työnantajalle. Tämä koskee myös kesäkeskeytyksen aikaa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa