Äitiyspäiväraha ja soviteltu ansiosidonnainen päiväraha

Valvoja: Kela-Kerttu

Kirjoittaja n0rpp4 16 Touko 2019, 11:00
Jään loppuvuodesta äitiyslomalle. Äitiypäivärahani määräytyy automaattisesti siis vuoden 2017 palkkatulojeni mukaan. Olin tuolloin 7 kk kokopäivätyössä ja 5 kk ansiosidonnaisella työttömyyspäivärahalla. Lasketaanko äitiyspäivärahani kuitenkin vain pelkkien palkkatulojeni mukaan, jolloin työttömyystukikuukausien tuloja ei huomioida?

Äitiyslomaa edeltävät 6 kk olen osa-aikatyössä, ja saan palkkatulojen ohella soviteltua ansiosidonnaista päivärahaa. Mikäli äitiyspäivärahani laskettaisiin tuon ajan tulojen mukaan, määräytyisikö pvraha vain joko palkkatulojeni tai ansiosidonnaisen työttömyystukeni mukaan? Ansiosidonnaistani leikkaa merkittävästi työtulot, mutta jos se huomioitaisiin täysimääräisenä, olisi äitiyspäivärahan laskemiseen huomioitavat tuloni tällöin suuremmat kuin vuoden 2017 palkkatulot. Mietin tässä onko osa-aikatöiden tekeminen tulevalle äidille ollenkaan kannattavaa puuhaa (äitiyspvrahan näkökulmasta ajateltuna), jos tuki lasketaan vain joko leikatusta ansiosidonnaisesta tai osa-aikatyön pienistä palkkatuloista.
Kirjoittaja Kela-Kerttu 16 Touko 2019, 15:41
Hei n0rpp4!

Äitiys- ja vanhempainraha määräytyvät tosiaan ensisijaisesti vuoden 2017 työtulojen mukaan, jos äitiysrahakausi alkaa vuoden 2019 puolella. Verottaja ilmoittaa meille siis työtulosi, etuuksia ei huomioida. Voit halutessasi esittää myös äitiysrahakautta edeltävän 6 kk työtulot, jos ne ovat 20 % suuremmat kuin vuoden 2017 työtulot. Äitiys-ja vanhempainraha voi myös perustua edeltävään etuuteen eli kohdallasi ansiopäivärahaan. Äitiys- ja vanhempainraha määräytyvät kuitenkin täysimääräisen ansiopäivärahan mukaan vaikka olisitkin saanut sitä soviteltuna.

Hakemuksesi perusteella sitten katsotaan mitä tuloa käytetään.

Terkuin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa