Äitiyspäivärahan määräytyminen

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Vauvatulossa2020

Äitiyspäivärahan määräytyminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vauvatulossa2020 » 12 Loka 2019, 21:23

Hei!

Jos on opintovapaan vuoksi saanut työtuloa vain kahden kuukauden ajalta ja muuten aikuiskoulutustukea, onko mahdollista arvioida työtulot 6 kuukautta lyhyemmältä ajalta, keskittyen juuri näihin kahteen kuukauteen jolloin on saanut työtuloa? Kyseessä on opintovapaa uuden tutkinnon suorittamiseksi.

Mitä äitiyspäiväraha ja vanhempainpäiväraha hakemukseen kuuluu laittaa kohtaan onko ollut välittömästi ennen äitiyspäivärahakauden alkua ollut palkkatyössä / opiskellut, jos opintovapaan ja äitiysrahakauden välissä on 1 arkipäivä, jona on vakituisessa työsuhteessa.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29773
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Äitiyspäivärahan määräytyminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 14 Loka 2019, 14:46

Hei Vauvatulossa2020!

On mahdollista, että opintovapaan vuoksi tuloja voitaisiin tarkastella 6 kuukautta lyhemmältä ajalta, jos olet suorittanut tutkinnon opintovapaalla ja mennyt sen jälkeen koulutusta vastaavaan työhön. 6 kuukauden tarkastelujaksoa voidaan myös pidentää, jos et opintovapaan vuoksi ole saanut palkkaa koko 6 kuukauden ajalta välittömästi ennen äitiysvapaata. Kerttu ei pysty etukäteen sanomaan, kuinka tulosi tullaan huomioimaan. Asia tutkitaan tarkemmin sitten, kun toimitat hakemuksen.

Huomaathan, että edellä oleva ohjeistus koskee vuoden 2019 puolella alkavia äitiysvapaita. Jos äitiysvapaasi alkaa ensi vuoden puolella, ovat määräytymisperusteet erilaiset:
www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-maaran ... -muuttuvat

Mikäli ehdit olla töissä ennen äitiysvapaan alkamista, voit valita vaihtoehdon "olen ollut palkkatyössä välittömästi ennen äitiysvapaan alkamista".

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vauvatulossa2020

Re: Äitiyspäivärahan määräytyminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vauvatulossa2020 » 14 Loka 2019, 20:57

Hei!

Eli ymmärsinkö oikein, jos olen ollut opintovapaalla vuonna 2019 esimerkiksi huhti-toukokuun + syys-lokakuun, palkkatuloni voitaisiin ottaa huomioon ajalta tammi-maalis + kesä-elokuu väliseltä ajalta, jona olen ollut palkkatyössä?
Vaikuttaako tähän se, etten ehdi valmistumaan äitiysvapaan vuoksi opiskelemaani tutkintoon?

Miten se vaikuttaa olenko ollut työssä vai opiskellut välittömästi ennen äitiyspäivärahakaudenalkua?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29773
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Äitiyspäivärahan määräytyminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 15 Loka 2019, 15:04

Hei Vauvatulossa2020!

Ymmärsit ihan oikein, eli palkkatulot voidaan mahdollisesti huomioida ilmoittamiltasi ajankohdilta. Tämän tutkii tarkemmin käsittelijä hakemuksesi perusteella.

Työssäolo tai opiskelu ennen päivärahakauden alkua vaikuttaa päivärahan määräytymisperusteisiin. Päiväraha voi (tämänhetkisten ohjeiden mukaan) määräytyä esim. kuuden kuukauden työtuloon tai edeltävään etuuteen.

Huomioithan, jos äitiysrahakautesi alkaa ensi vuoden puolella, määräytymisperusteet muuttuvat: www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-maaran ... -muuttuvat.

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi