Vanhempainrahan määräytyminen

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Elmivuol

Vanhempainrahan määräytyminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Elmivuol » 06 Huhti 2020, 11:39

Odotan toista lastani ja olen aloittanut työt helmikuussa 2020. Teen osa-aikaista työtä ainakin kesään asti ja laskettu aikani on 10.10.2010. Ensimmäinen lapseni on alle 3-vuotias ennen kuin toinen lapseni syntyy. Minkä mukaan vanhempainrahani määräytyy siis? Tämän osa-aikaisen työtulojen mukaan ja siitä viimeisten 3kk, koska olin vielä alkuvuodesta 2020 hoitovapaalla? Vai voinko saada samaa vanhempainrahaa kuin ensimmäisen lapseni kohdalla, koska hän on alle 3-vuotias. Vaikka olinkin silloin töissä eri työnantajalla?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29363
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Vanhempainrahan määräytyminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 07 Huhti 2020, 08:48

Hei Elmivuol!

Kerttu ei pysty suoraan sanomaan mitä tuloa vanhempainpäivärahasi perusteena käytetään, se selvitetään tarkemmin hakemuksesi perusteella.

Vuositulon tarkastelujakson 3 viimeisen kuukauden tuloa voidaan käyttää, jos se on 4:llä kerrottuna vähintään 20 % suurempi kuin vuositulo. Jos taas edellisen lapsesi mukaan maksetun päivärahan perusteena olleella työtulolla tulisi suurin päiväraha, voidaan sitä käyttää. Työnantajalla ei ole merkitystä tähän.

Hakemukseen kannattaa laittaa, että haet päivärahaa 3 kk tulojen mukaan, jos tulot ovat vuosituloa suuremmat. Vertailu tehdään sitten sen mukaan. Edellisen päivärahan perusteena ollut työtulo otetaan vertailuun mukaan automaattisesti, sitä ei tarvitse erikseen hakea.

Lisätietoa löytyy osoitteessa www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-maara-ja-maksaminen.
Arviota päivärahan määrästä voit laskea osoitteessa www.kela.fi/laskurit.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terkuin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi