yhteisasuminen ja lapsilisä

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
qawsedr

yhteisasuminen ja lapsilisä

Lukematon viesti Kirjoittaja qawsedr » 28 Loka 2020, 15:17

Asun ystäväni kanssa samassa asunnossa siten että omistamme asunnon puoliksi. Lapseni asuu luonani, ja saan hänestä lapsilisää ja yksinhuoltajakorotusta. Tietooni on tullut, että Kela saattaa pitää meitä avoparina, ja että silloin en olisi oikeutettu lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen. Emme kuitenkaan ole avopari, vaan yhteisasuvia ystäviä, ja lapseni on täysin minun hoidossa. Minä asun lapseni kanssa toisessa huoneessa, ja ystäväni asuu toisessa huoneessa. Miten asiassa tulisi menetellä?

Avatar
Vieras

Re: yhteisasuminen ja lapsilisä

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 28 Loka 2020, 21:06

Teet selvityksen että kyse on kimppakämpästä eikä avoliitosta.Asumistuessa ainakin kiinnitetään huomiota yhteen muuton syihin, asukkaiden ikään, asunnon kokoon, asumisen kestoon ja siihen, ovatko asukkaat asuneet aikaisemmin yhdessä.Kela arvioi selvityksesi perusteella, onko kyseessä avoliitto vai kimppakämppä.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30642
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: yhteisasuminen ja lapsilisä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 29 Loka 2020, 15:17

Hei qawsedr!

Yksinhuoltajakorotukseen on oikeus, jos henkilö ei ole avio- tai avoliitossa tai on muuttanut puolisosta erilleen yhteiselämän lopettamiseksi. Jos olet saanut tai saat selvityspyynnön Kelasta asiaan liittyen, niin kerro selvityksessä asumisolosuhteet. Asia tutkitaan sitten tarkemmin selvitysten perusteella.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi