Opiskelu

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Josef123
Viestit:1
Liittynyt: 28 Loka 2020, 18:53

Opiskelu

Lukematon viesti Kirjoittaja Josef123 » 28 Loka 2020, 19:06

Hei!
Jos vauva syntyy kesällä ja haluan tehdä syksyllä viimeisiä opintoja (valmistuisin sitten loka/marraskuussa), voinko siis olla äitiyslomalla kesän ja syksyllä sitten opiskelija ja jatkaa opiskelujen jälkeen äitiyslomaa? Ja saanko pitää ne kaksi kuukautta äitiyslomaa myöhemmin, jotka jää opintojen takia pitämättä? Isä pitäisi siis isyysvapaita opintojeni ajan eli n 2kk.
Eikö se mene niin ettei isä voi pitää isyysvapaita samaan aikaan jos olen äitiyslomalla (muutako sen n. 3vk yhtäaikaa äidin kanssa) kiitos.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30637
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Opiskelu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 29 Loka 2020, 15:12

Hei Josef123!

Äitiysvapaata ja vanhempainvapaata ei voi siirtää eteenpäin myöhemmälle ajanjaksolle pidettäväksi. Äitiysvapaan ajalta maksetaan äitiysrahaa 105 arkipäivää. Vanhempainvapaan ajalta Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivää. Äitiysvapaan ja vanhempainvapaan aikana isä voi pitää isyysvapaita yhteensä enintään 18 arkipäivää.

Vanhemmat voivat kuitenkin sopia keskenään vanhempainvapaan käytöstä ja kumpikin vanhempi voi jakaa vanhempainrahakautensa enintään kahteen jaksoon. Vanhempainrahaa tulee hakea viimeistään 1 kuukautta ennen vanhempainrahakauden alkamista.

Voit myös opiskella ja hakea opintorahaa äitiys- ja vanhempainvapaan ajalle mutta tällöin äitiys- ja vanhempainraha maksetaan vähimmäismääräisenä 28,94e/arkipäivä opintotuen lisäksi. Jos opiskelut ajoittuisivat vanhempainvapaan ajalle, niin puoliso voisi hakea itselleen vanhempainrahan ja sinä voisit hakea opintotuen.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi