Äitiys- ja vanhempainrahan määrä

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
konnamuori
Viestit:2
Liittynyt: 29 Loka 2020, 09:42

Äitiys- ja vanhempainrahan määrä

Lukematon viesti Kirjoittaja konnamuori » 29 Loka 2020, 09:56

Hei!

Miten lasketaan, paljonko äitiys- ja vanhempainrahaa saan? Olen raskauden alussa, laskettu aika on heinäkuussa. Olen ollut töissä tämän vuoden helmikuusta asti. Tein 100%-työaikaa helmi-elokuun, 80%-työaikaa syyskuun ja nyt aloin tekemään 50%-työaikaa opiskeluideni ja jaksamiseni takia. Miten lasken ja miltä ajalta lasketaan, paljonko saisin tulevaisuudessa äitiys- ja vanhempainrahaa? Jos vauvan synnyttyä kotiin jää myös yksi alle 3-vuotias, paljonko hänestä saa lisätukea? Voinko samalla muuten saada opintotukea?

Kiitos vastauksista!

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30641
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Äitiys- ja vanhempainrahan määrä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 30 Loka 2020, 10:14

Hei konnamuori!

Vanhempainpäiväraha määräytyy vuositulon perusteella. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Jos esimerkiksi äitiysrahakausi alkaa kesäkuussa 2021, niin tarkastelujakso on ajalla 1.5.2020 - 30.4.2021.

Lisää vuositulosta: www.kela.fi/vanhempainrahat-maara-ja-ma ... -vuositulo.

Tietyissä tilanteissa vanhempainpäiväraha voi määräytyä tarkastelujakson viimeisten 3 kalenterikuukauden tulojen perusteella. Tällöin edellytetään, että 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolla hakijalla on ollut jokin erityistilanne. Esim. hakija on ollut tarkastelujakson aikana vanhempainpäivärahakauden jälkeen osittain tai kokonaan poissa työelämästä alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon vuoksi. Lisäksi edellytetään, että 3 kuukauden tulot kerrottuna 4:llä ovat vähintään 20 % suuremmat kuin 12 kuukauden tarkastelujakson perusteella määräytyvä vuositulo. Erityistilanteista on kerrottu tarkemmin sivuillamme: www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-erityistilanteet.

Vanhempainpäivärahasi voi määräytyä myös edellisen vanhempainpäivärahan perusteena olleiden tulojen mukaan, jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi on täyttänyt 3 vuotta. Käsittelijä tutkii automaattisesti tämän.

Päätös tehdään hakijan eduksi. Jos käytettäviä määräytymisperusteita on useampi, niin päivärahan perusteena käytetään sitä määräytymisperustetta, jonka perusteella laskettu päiväraha on suurin.

Arviota päivärahasta voit laskea laskurilla www.kela.fi/laskurit. Laskurissa tulee antaa palkkatiedot tarkastelujakson ajalta maksetuista palkoista ennen veroja ja muita vähennyksiä. Laskuri näyttää päivämäärät tarkastelujaksolle. Laskurilla voit myös laskea äitiysvapaan alkamisajankohdan lasketun ajan perusteella, myös tätä tietoa tarvitaan päivärahan määrää laskettaessa.

Voit myös opiskella ja hakea opintorahaa äitiys- ja vanhempainvapaan ajalle mutta tällöin äitiys- ja vanhempainraha maksetaan vähimmäismääräisenä 28,94e/arkipäivä opintotuen lisäksi. Jos opiskelet mutta et nosta opintorahaa, niin äitiys- ja vanhempainraha maksetaan normaalisti.

Kotihoidon tukea ei makseta lapsesta, jonka perusteella maksetaan vanhempainpäivärahaa. Perhe voi saada samaan aikaan kotihoidon tuen hoitorahaa ja äitiys- tai vanhempainrahaa, jos hoitorahan määrä perheen muista alle kouluikäisistä lapsista ylittää äitiys- tai vanhempainrahan määrän. Käytännössä näin käy vain, jos äidin päiväraha on pieni ja perheessä on useita alle kouluikäisiä lapsia, joita ei hoideta kunnallisessa päivähoidossa tai yksityisen hoidon tuella.

Perheen tuloista riippuen kotihoidon tuen tulosidonnaista hoitolisää voi kuitenkin jäädä maksuun äitiys- ja vanhempainrahakaudella perheen muista alle kouluikäisistä lapsista, joita ei hoideta kunnallisessa päivähoidossa tai yksityisen hoidon tuella. Lisää kotihoidon tuesta sivuillamme www.kela.fi/kotihoidontuki-maara-ja-maksaminen.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi