Koulumatkatuki

Tukea päivittäisiin koulumatkoihin lukiolaiselle ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijalle. Miten sitä haetaan ja maksetaan? Entä jos muutan? Saanko tukea työssäoppimisjakson ajalle?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Kettsan
Viestit:2
Liittynyt: 07 Heinä 2017, 12:12

Koulumatkatuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kettsan » 07 Heinä 2017, 12:16

Moi, aloitan syksyllä aikuisopinnot hyvinkäällä. Asun helsingissä. Yhdensuuntainen koulumatka on noin 53km. Tarvitsen helsingin sisäisen sekä matkahuollon bussilipun / vr junalipun + hyvinkään seudun bussilipun. Minkälaista tukea pystyisin saamaan tähän?

Avatar
Kettsan
Viestit:2
Liittynyt: 07 Heinä 2017, 12:12

Re: Koulumatkatuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kettsan » 07 Heinä 2017, 12:19

Korjaan matka 56km.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:29138
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Koulumatkatuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 10 Heinä 2017, 08:24

Hei!

Oppilaitoksesi osaa neuvoa sinua parhaiten, miten koulumatkaasi voidaan tukea. Koulumatkatuki koko matkalle ja eri matkustustavoille haetaan samalla lomakkeella ja lomake jätetään aina oppilaitokseen, joka tuntee parhaiten lähialueiden liikenteen.

Matkahuolto ja jotkut paikallisliikenteen järjestäjät ovat sellaisia, että Kela matkaa matkakustannuksesi niille suoraan laskutuksen perusteella. Oppilaitoksesi antaa näille matkanjärjestäjille hakemuksesi perusteella valtuutuksen (=ostotodistus) laskuttaa Kelaa kulkemiesi matkojen osalta. Sinulle itsellesi jää kuukausittain maksettavaksi vain 43 euroa kuukaudessa (=oma maksuosuus). Jos useampi matkanjärjestäjä perii sinulta tuon 43 euron maksuosuuden kuukausittain, maksamme tilillesi "ylimääräiset" maksuosuudet siten, että maksettavaksesi jää vain tuo yksi oma maksuosuus kuukautta kohti.

Osalla liikenteen järjestäjistä (mm. HSL ja VR) ei ole tällaista suoraa laskutusjärjestelmää, vaan maksat lipun itse ja haet koulumatkatuen maksettavaksesi suoraan tilillesi.

Alle 5 kilometrin matkaosuuksia ei kuitenkaan tueta, joten ne jäävät sinulle itselle maksettavaksi. Jos siis kuljet esimerkiksi Helsingin tai Hyvinkään sisäisessä liikenteessä alle 5 kilometrin matkan, emme korvaa niitä. Jos kummatkin matkaosuudet ovat alle 5 kilometriä, mutta yhteensä yli 5 kilometriä, maksamme niistä tilillesi laskennallisen korvauksen, joka ei ole aivan yhtä suuri kuin varsinainen lipun hinta.

http://www.kela.fi/koulumatkatuki-maara-ja-maksaminen

Ystävällisin terveisin Reeta | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
AnneMari95
Viestit:8
Liittynyt: 28 Helmi 2017, 14:57

Koulumatkatuki

Lukematon viesti Kirjoittaja AnneMari95 » 31 Heinä 2017, 15:53

Hei!

Asun 39km päässä uudesta koulustani (ammatillinen oppilaitos), olen avoliitossa ja omistan koiran. Olenko oikeutettu koulumatkatukeen kun asuminen asuntolassa on vissiin maksutonta 2h huoneissa, koiria ei saa ottaa mutta 1h huone maksaa 20€/viikossa. Katsotaanko avoliitto päteväksi syyksi olla asumatta asuntolassa/olen 22vuotias. Koulutuksessa myös ala-ikäisiä ja he ensisijaisena varmaankin. Opinto-ohjaajan mielestä olen oikeutettu koulumatkatukeen,

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:29138
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Koulumatkatuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 02 Elo 2017, 09:25

Hei AnneMari95!

Koulumatkatukea ei voi saada silloin, jos opiskelijalla on oikeus maksuttomaan asuntolapaikkaan, josta opiskelija kieltäytyy ilman hyväksyttävää syytä. Hyväksyttäväksi syyksi voidaan huomioida mm. avoliitossa asuminen.
Toimita koulumatkatukihakemuksesi omaan oppilaitokseesi.

Elokuisin terveisin
Hanne│Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi