Ammattikoulupojan matkatuesta...

Tukea päivittäisiin koulumatkoihin lukiolaiselle ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijalle. Miten sitä haetaan ja maksetaan? Entä jos muutan? Saanko tukea työssäoppimisjakson ajalle?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
JIJ
Viestit:3
Liittynyt: 08 Elo 2018, 22:19

Ammattikoulupojan matkatuesta...

Lukematon viesti Kirjoittaja JIJ » 09 Elo 2018, 10:04

Matka toisessa kaupungissa olevaan kouluun on 26 km ja se joudutaan päivistä ja aikatauluista riippuen tekemään kahdella tai kolmella bussilla. Tämän lisäksi kotoa ensimmäiselle pysäkille on 3,5 km kävelyä valaisematonta autotietä pitkin. Syksyllä ja keväällä ei haittaa, mutta talvisin se on monesti huonossa kunnossa tai jopa auraamatta aikaisin aamusta. Bussivuorot, kävely- ja odotteluajat huomioituna matka aika on päivittäin keskimäärin n. 4,5h. Näin ollen tuo hakemuksessa mainittu kolmen tunnin aika ylittyy reippaasti.

Poika täyttää lokakuun alussa 16v ja aikoo suorittaa kevytmoottoripyöräkortin. Näin ollen kulku tapahtuisi aina säiden salliessa ajallisesti nopeampaa reittiä käyttäen, joka tosin on pidempi (35km). Tämä tarkoittaisi sitä että matkustustapa muuttuu tarpeen mukaan.

Talvikuukausina ja huonossa kelissä bussi on ainoa vaihtoehto kulkemiseen seuraavat kaksi vuotta, ennen kuin pääsee autokouluun.

Minkälaiseen korvaukseen poika on tällaisessa tapauksessa oikeutettu?
Ensimmäinen hakemus tuli jo koulusta bumerangina koska olimme laittaneet siihen kaksi matkustustapaa (bussi / kevari). ???

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:29229
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Ammattikoulupojan matkatuesta...

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 09 Elo 2018, 14:45

Hei JIJ!

Tuki voidaan myöntää vain yhden matkustustavan mukaan kerrallaan. Jos kulkutapa muuttuu, tulee täyttää uusi hakemus tuen tarkistamista varten.

Mikäli kulkutapa vaihtuu useita kertoja viikon tai kuukauden aikana, voidaan harkita tuen myöntämistä itsejärjestetyn kulkutavan mukaisesti. Tällöin ei joukkoliikenteeseen saa erikseen tukea. Yleensä tilanne johtuu opiskelujärjestelyistä, opiskeluajan tai -paikan vaihdoksista tai joukkoliikenteen aikatauluista.

Hakemuksessa tulee eritellä meno- ja paluumatkat ja niiden kulkutavat. Mikäli matka koostuu useasta eri kulkuneuvosta, matkaosuudet tulee kirjata omille riveilleen. Yhdistelmämatkoissa korvataan vain sellaiset matkaosuuksien kustannukset, joiden pituus on vähintään viisi kilometriä.

Mikäli haette tukea itse järjestetyn kulkutavan mukaan, tuki myönnetään lyhimmän koululta kotiin kulkukelpoisen autoreitin pituuden mukaisesti.

Terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
JIJ
Viestit:3
Liittynyt: 08 Elo 2018, 22:19

Re: Ammattikoulupojan matkatuesta...

Lukematon viesti Kirjoittaja JIJ » 09 Elo 2018, 15:28

No voisiko joku nyt sitten suomeksi selittää tai vääntää siitä kuuluisasta rautalangasta että mitä tässä tapauksessa nyt siten kannattaa tehdä ja mitä ovat vaihtoehdot?

ymmärtääkseni...

vaihtoehto 1: poika kulkee kävellen ja busseilla(kolmea eri kulkuneuvoa suuntaansa;) = käyttää matkoihin aikaa n.5h / päivä. Tässä tapauksessa omavastuu lipuista on se 43€/kk? kuten heille joilla matka-aika on vain 3h 01minuuttia päivässä... tasan ei käy onnen lahjat...

Jos tuona aikana käyttää esim. säiden salliessa mopoa ym. niin maksaa käytännössä niistä matkoistaan tuplasti koska bussilippu jää silloin käyttämättä?...
(uskoisin olevan aurinkoisella kelillä houkutteleva vaihtoehto jos sillä saa päivittäiseksi matka-ajaksi vain reilu tunnin)

vaihtoehto 2: jos hakemus tehdään itse järjestetyn kulkutavan mukaan, niin mikä mahtaa olla matkakorvausten määrä ko. matkalla?
MItä korvataan ja mihin perustuen? etäisyyteen, vaihtojen määrään, aikaan???...

ps. tämä nyt vaan ei ole itselle selvää... eikä myöskään työpaikan kaikkitietävälle kahvikerholle...

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:29229
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Ammattikoulupojan matkatuesta...

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 10 Elo 2018, 09:46

Hei!

Ymmärrän, että tilanne voi olla haastava kulkumatkojen suhteen.

Myöntämisperusteet pohjautuvat lakiin ja asetuksiin. Voitte tehdä hakemuksen ja selvittää siihen tilannetta mahdollisimman tarkasti, niin tutkitaan voidaanko koulumatkatukea maksaa itsejärjestetyn kulkutavan mukaisesti.

Jos haluatte arvioida koulumatkatuen määrää, voitte siihen käyttää laskuria:

www.kela.fi/laskurit

Ystävällisin terveisin
Joona | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi