Miten kela myöntää koulumatkatukea junaan?

Tukea päivittäisiin koulumatkoihin lukiolaiselle ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijalle. Miten sitä haetaan ja maksetaan? Entä jos muutan? Saanko tukea työssäoppimisjakson ajalle?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
reissaavaopiskelija

Miten kela myöntää koulumatkatukea junaan?

Lukematon viesti Kirjoittaja reissaavaopiskelija » 07 Syys 2018, 07:43

Moikka,
Oisin tarvinut selvennystä, että miten ja minkä verran kela maksaa koulumatkatukea junamatkoista. Lahti - Kouvola väliä ammattikoulun takia pitäisi matkustaa.

Pitääkö minun ostaa esim kausilippu? vai kuljenko kerta lipuilla?

Avatar
Vieras

Re: Miten kela myöntää koulumatkatukea junaan?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 07 Syys 2018, 14:05

Moi

Kelan sivuilla lukee seuraavaa: "Jos kuljet muulla joukkoliikenteellä kuin Waltti-liikenteellä tai Matkahuollon linja-autolla, et voi käyttää ostotodistusta. Silloin sinun pitää ensin ostaa matkalippu normaaliin hintaan. Kela maksaa kuukausittain tilillesi halvimman opiskelijalle myytävän kuukausilipun hinnan ja 43 euron maksuosuuden erotuksen. Muuta joukkoliikennettä on esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenne (HSL), tilausliikenne sekä VR:n junaliikenne 1.8.2016 alkaen."

Halvimmalla pääset kun ostat kausilipun. Sitä voi käyttää myös omiin matkoihin, kunhan matkustat ko. välillä. Eli: ostat lipun jonka hinta on esim. 50 €, toimitat koululle hakemuksen niin Kela maksaaa aikanaan erotuksen (50-43) 7 €

Lisä tietoa löydät täältä kohdasta "Muu joukkoliikenne" https://www.kela.fi/koulumatkatuki-maara-ja-maksaminen

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28910
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Miten kela myöntää koulumatkatukea junaan?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 07 Syys 2018, 15:51

Hei reissaavaopiskelija!

Vieras vastasikin jo edellä hyvin kysymykseesi. Kannattaa myös huomioida, että matkakustannusten tulee olla yli 54 € kuukaudessa, jotta koulumatkatukea voidaan myöntää (ei koske Waltti-liikennettä, koulukuljetusta eikä itse järjestettyä kulkutapaa). Opiskelijan omavastuu on 43 € kuukaudessa, kun hän käyttää Matkahuollon linja-autoa tai muuta joukkoliikennettä.

Jos opiskelija ostaa laskutusmenettelyn piiriin kuuluvan joukkoliikenteen lipun normaalihintaisena ilman ostotodistusta, hän voi hakea koulumatkatuen jälkeenpäin Kelalta. Hakemus on jätettävä viimeistään ostokuukautta seuraavan kuukauden loppuun mennessä. Lipun hinnan tulee ylittää 54 € kuukaudessa kulkutavasta riippumatta (myös Waltti-liikenteessä), ja tukena korvataan halvimman mahdollisen kuukausilipun hinta opiskelijan omalla maksuosuudella (43 euroa/kk) vähennettynä, vaikka opiskelija olisi ostanut kalliimman lipun tai yksittäisiä matkalippuja.

Ystävällisesti
Marika | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi