Koulumatkatuki

Tukea päivittäisiin koulumatkoihin lukiolaiselle ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijalle. Miten sitä haetaan ja maksetaan? Entä jos muutan? Saanko tukea työssäoppimisjakson ajalle?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Mamuupa

Koulumatkatuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Mamuupa » 08 Elo 2019, 17:13

Hei!

Tyttäreni aloitti lukio-opinnot 37km päässä kotoa. Päivittäiseen matkaan kuuluu aluksi 2,3km kävelyä, 6,4km taksimatka (maksu bussinkertamaksulla tällä hetkellä 1,70€/suunta, kuukaudessa yhteensä 74,80€), 24km junamatka (kuukausilippu noin 61€/kk) ja vielä 1,1km kävelymatka koululle. Yhteenlaskettu matka näistä on pienempi kuin pelkällä autolla ajettu matka, sillä juna menee perille suorempaa reittiä. Kolmena päivänä viikossa päivittäinen koulumatka kotiin-koululle-kotiin kestää yli 3 tuntia, sillä taksiliikenne ei kulje aina sujuvasti tytön päästessä koulusta. Näinä päivinä hän tullee kulkemaan skootterilla (ainakin syksyllä, talvella ei voi) tai vaihtoehtoisesti minä vanhempana vien tai haen hänet suoraan juna-asemalle, mikäli omat aikataulut sallii.

Kysymys: miten koulumatkatuki kannattaa hakea ja paljonko sen määräksi tulee/kuukausi? Makstaanko tukea oman kulkutavan mukaan kaikilta päiviltä, vaikka kahtena päivänä oman kulkutavan kriteerit ei täyty (pääsee julkisella liikenteellä ja kokonaisaika matkoihin jää alle kolmeen tuntiin). Onko koulumatkatuen määrässä käytännössä eroa, jos käyttää kävely-taksi-juna yhdistelmää tai valitsee oma kyyti-juna-kävely (1,1km) vaihtoehdon? Ja hakemuksen saa varmaan tehdä uudestaan, kun tytär täyttää 17 vuotta, jolloin matkojen hinta kallistuu, kun ei pääse enää lastenlipulla?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:30043
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Koulumatkatuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 12 Elo 2019, 10:43

Hei

Pahoin pelkään, että en pysty antamaan yksiselitteistä vastausta näin monimutkaiseen tilanteeseen.

Uskoisin, että tyttäresi voisi saada koulumatkatuen koko matkalleen oman matkustustavan perusteella. Jos yhdensuuntainen koulumatka on 37 km, tilille kuukausittain maksettava koulumatkatuki olisi noin 153 euroa.

Jos hän hakisi koulumatkansa kysymyksessä kerrottujen lipun hintojen mukaan, tuki olisi luultavasti "74,80 + 61,00 - omavastuu 43,00 = 92,80 e/kk".

En voi kuitenkaan varmuudella luvata, että tuki voidaan myöntää oman matkustustavan mukaan. Esimerkiksi matkustus- ja odotusaika lasketaan jokaiselta koulupäivältä, josta sitten saadaan päiväkeskiarvo. Sen tulisi siis olla keskimäärin yli 3 tuntia päivässä. Ehkä voisitte hakea koulumatkatuen oman matkustustavan mukaan. Jos sitä ei voida myöntää, lienee tyytyminen mainittuun toiseen vaihtoehtoon.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Koulumatkatuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 21 Elo 2019, 21:27

Hei. Voiko koulumatkatukea myöntää juna-asemalle oman kyydin mukaan eli yhteensä 8.7km ja loppumatka junamatkakyydillä/n.60€/kk. Mikä silloin olisi tuen määrä?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:30043
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Koulumatkatuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 22 Elo 2019, 13:41

Hei!

Koulumatkatukea on mahdollista hakea tilanteessa, jossa opiskelija joutuu käyttämään useita kulkutapoja. Edellytyksenä tässäkin on se, että yhdensuuntaisen matkan kokonaispituuden on oltava vähintään 10 kilometriä ja kokonaiskustannusten on ylitettävä 54,00 euroa kuukaudessa.
Lisäksi ns. yhdistelmämatkoissa koulumatkatukena voidaan korvata vain sellaisten matkaosuuksien kustannukset, joiden pituus on vähintään viisi kilometriä.

Neuvoisin toimittamaan koulumatkatuen hakemuksen sekä selvittämään siihen eri kulkutavat. Hakemuksella voidaan tutkia koulumatkatuen oikeus kertomassasi tilanteessa.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi