Asumistuki lukiolaiselle isovanhempien asuntoon

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Mami19
Viestit:1
Liittynyt: 08 Elo 2019, 18:55

Asumistuki lukiolaiselle isovanhempien asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Mami19 » 14 Elo 2019, 14:21

Voiko 17-vuotias lukiolainen saada asumistukea, jos on vuokralla isovanhempiensa omistamassa asunnossa, joka on samassa osoitteessa/kiinteistössä kuin isovanhempien asunto?

Avatar
Vieras

Re: Asumistuki lukiolaiselle isovanhempien asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Elo 2019, 14:34

Ei voi saada asumistukea,koska lapset ja isovanhemmat kuuluvat samaan ruokakuntaan riippumatta vuokra- tai hoitosopimuksista. Ja varsinkin kun asuvat samassa asunnossa.

Avatar
Vieras

Re: Asumistuki lukiolaiselle isovanhempien asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Elo 2019, 23:55

Jos joko vanhemmat tai isovanhemmat asuvat samassa asunnossa kuin asumistuen hakija, on myös asumistuki yhteinen. Jos on eri osoite kuin vanhemmilla tai isovanhemmilla, on eri asumistukikin. Jos asumistuen hakija asuu vuokralla samassa postiosoitteessa, mutta itsenäisessä asunnossa verrattuna vanhempiin tai isovanhempiin, sitten saattaa voida saada oman asumistuen. Itsenäisen asunnon kriteeristä on kerrottu tarkemmin alla olevassa linkissä:
viewtopic.php?t=45480

Avatar
Vieras

Re: Asumistuki lukiolaiselle isovanhempien asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 15 Elo 2019, 00:03

Lyhyesti sanottuna itsenäiseltä asunnolta vaaditaan, että on oma sisäänkäynti ulkoa, porraskäytävästä tai eteisestä, keittomahdollisuus ja vesipiste. Kiinteistön ei ole pakko olla rekisteröity esimerkiksi kahden asunnon paritaloksi, jotta se voisi täyttää itsenäisen asunnon kriteerit, vaan vaikkapa jokin omakotitalon sisältä vuokrattu osa voi asumistuessa muodostaa itsenäisen asunnon, jos siihen on oma sisäänkäynti ja vuokrattuun osaan sisältyy keittomahdollisuus (jollaisen vuokranantaja pystyy ostamaan kaupasta, ellei asunnon osassa sitä valmiiksi ole) ja vesipiste.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:29138
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki lukiolaiselle isovanhempien asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 15 Elo 2019, 13:32

Hei Mami19!

Kuulut isovanhempien kanssa samaan ruokakuntaan, jos asut heidän kanssa samassa asunnossa. Jos kyseessä on erillinen asunto tai täyttää erillisen asunnon kriteerit, voisit tukea hakea.

Alaikäisenä sinulla tulee myös olla jotain tuloa, jotta voit asumistuen saada. Tuloksi riittää esim. opintotuki tai muuta tuloa työttömyysetuuden verran.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi