Keskiarvotulon tulevien tulojen arviointi

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
JJ3

Keskiarvotulon tulevien tulojen arviointi

Lukematon viesti Kirjoittaja JJ3 » 11 Syys 2019, 18:49

Miten asuntotukihakemuksessa keskiarvotuloa määritettäessä voidaan laskelmaan laskea opiskelijan kohdalla tulevan kesän (kesä 2020) ansiotuloja mukaan, vaikka kesätyöpaikasta ja siitä saatavista tuloista ei ole mitään tietoa? Arvio on lisäksi laskettu huomattavan korkeilla ennakoiduilla tuloilla, paljon isommilla kun kuluvan kesän tulot kesätöistä olivat. Onko tämä KELA:n normaali tapa laskea asia?

Avatar
Vieras

Re: Keskiarvotulon tulevien tulojen arviointi

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 11 Syys 2019, 19:57

Opiskelijan kohdalla ihan normaali käytäntö. Jos jätettäisiin huomioimatta, saisi opiskelija täyden asumistuen (suurimmassa osassa tapauksia) ja samalla tavalla voisi jatkua vuosia. On kuitenkin varmasti totta, että suuri osa opiskelijoista työllistyy kesäksi. Eikä tuo kesätyön tulojen huomioiminen yleensä ihan kauheasti pienennä asumistukea.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28242
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Keskiarvotulon tulevien tulojen arviointi

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 12 Syys 2019, 14:07

Hei JJ3!

Mikäli asumistuen päätös tehdään keskiarvotuloilla, tuloissa tulee huomioida tulevan 12 kuukauden tulot. Opiskelijalla, joka on ollut aiemminkin kesällä töissä, on todennäköistä että töitä on myös seuraavana kesänä.

Jos sinulla on jokin peruste että töitä ei olisi ja koet että tulot on arvioitu liian suuriksi, sinun kannattaa pyytää uudelleenkäsittelyä ja kertoa tilanteestasi tarkemmin.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
JJ3

Re: Keskiarvotulon tulevien tulojen arviointi

Lukematon viesti Kirjoittaja JJ3 » 13 Syys 2019, 09:49

Aivan samalla perusteella kenen tahansa työttömän voisi arvioida saavan töitä tulevaisuudessa kunnon palkalla ja supistaa asumistukea. Kyllä ne kesätyöpaikat on kiven alla.