Asumistuki kämppiksen kanssa?

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
hallava

Asumistuki kämppiksen kanssa?

Lukematon viesti Kirjoittaja hallava » 21 Huhti 2021, 23:39

Heissan,

suunnittelen kaverini kanssa kaksioon muuttoa, ja asumistuen kriteerit mietityttävät! Itse olen opiskelija, ystävä välivuodella, eikä kummallakaan ole palkkatuloja. Asumistuen kriteeristössä kohta "--kuulutte eri ruokakuntiin, jos ette ole avo- tai aviopuolisoita tai lähisukulaisia tai vuokrasopimuksen tai sen liitteen mukaan vastuussa koko asunnon vuokrasta[.]" mietityttää. Mitä käytännössä tarkoittaa, ettei ole vastuussa koko asunnon vuokrasta? Jos ystäväni maksaa esim. 300€ vuokraa ja minä myös 300€, onko se koko asunnon vuokrasta vastuussa olemista? Onko silloin vain nostettava yhden ruokakunnan asumistukea ja allekirjoitettava yhteinen sopimus?

Kiitos jo etukäteen selvennyksestä :)

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:34975
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki kämppiksen kanssa?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 22 Huhti 2021, 10:55

Hei hallava!

Jos teillä on yhteinen vuokrasopimus, on myös asumistuki yhteinen, johon molempien tulot vaikuttaa eli kuulutte samaan ruokakuntaan. Jos vuokraatte asunnon osat erillisillä vuokrasopimuksilla, kuulutte eri ruokakuntiin ja molemmat hakevat asumistuen erikseen.

Jos kuitenkin erillisissä vuokrasopimuksissa on sanottu, että olette yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta, kuulutte samaan ruokakuntaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tilannetta, jossa toinen asukas ei maksa omaa vuokraa, on vastuu vuokranmaksusta yhteinen. Ette siis ole vastuussa vain omasta osuudesta vuokrasta, vaan vastuu on yhdessä koko asunnon vuokrasta.

Kun sopiva asunto löytyy, tarkistakaa vuokranantajalta, millainen vuokrasopimus teille tulee ja tehdäänkö molemmille erilliset vuokrasopimukset.

Ystävällisin terveisin
Päivikki | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:34975
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki kämppiksen kanssa?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 22 Huhti 2021, 15:09

Hei hallava!

Täydennän vielä edellistä vastausta sen verran, että vuokrasopimus voi myös olla vain toisen nimissä ja sen lisäksi tehdään keskinäinen alivuokrasopimus. Hakemuksen lisätiedoissa kannattaa myös antaa selvitys asuinjärjestelyistä, koska mahdollinen avoliitto tulee tutkittavaksi.

Jos asut samassa osoitteessa toisen henkilön kanssa ja teillä on erilliset vuokrasopimukset tai sinulla on alivuokrasopimus, sinun tulee selvittää asumistukihakemuksessa asumisolosuhteesi eli se, onko kyseessä kimppakämppä vai avoliitto.

Ystävällisin terveisin
Päivikki | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi