opintotuki ja asumistuki

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
opiskelijaaa1
Viestit:1
Liittynyt: 22 Huhti 2021, 22:10

opintotuki ja asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja opiskelijaaa1 » 22 Huhti 2021, 22:18

Voiko ala-ikäinen opiskelija saada sekä opintotukea että asumistukea?

Avatar
Vieras

Re: opintotuki ja asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 22 Huhti 2021, 22:47

Voi saada.Jos olet 16-vuotias niin lapsilisä pitää lakkauttaa jotta saa opintotukea. Asumistukea voi saada jos on tuloja esim. opintotuki.Jos ala-ikäisellä ei ole tuloja niin asumistukea ei voida myöntää.Asumistukea voi saada jos asuu yksin ja on asumismenoja.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:34964
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: opintotuki ja asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 23 Huhti 2021, 15:23

Hei opiskelijaaa1!

Jos on alle 17-vuotias, opiskelijalla voi olla mahdollisuus saada opintorahan oppimateriaalilisää. Muuta opintorahaa ei voi saada silloin, kun opiskelijasta maksetaan lapsilisää. Jos opiskelijasta ei makseta lapsilisää, silloin voi saada opintorahaa. Kun opiskelija täyttää 17 vuotta, hän voi saada myös muuta opintorahaa seuraavan kuukauden alusta alkaen.

Vanhempansa kodista erillään asuva alaikäinen lapsi katsotaan yleensä vanhempansa ruokakuntaan kuuluvaksi eikä hän voi saada asumistukea itsenäisenä ruokakuntana. Mikäli alaikäisellä on kuitenkin siinä määrin ansiotuloja, niihin verrattavia tai niitä korvaavia tuloja, että hänen voidaan katsoa itsenäisesti elättävän itsensä ja hän vastaa itse asumismenoistaan, voidaan asumistuki myöntää.

Jos opiskelija siis asuu itsenäisesti, niin hän voi mahdollisesti saada asumistuen, jos hänelle on myönnetty esimerkiksi opintotuki (opintoraha / oppimateriaalilisä / opintolainan takaus).

Lisätietoja voi lukea esim. täältä: www.kela.fi/mita-opintotukea-voit-saada.

Ystävällisin terveisin
Hanna-Kaisa | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi