Samaa vai eri ruokakuntaa?

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
KiitosJosVastaatte

Samaa vai eri ruokakuntaa?

Lukematon viesti Kirjoittaja KiitosJosVastaatte » 20 Kesä 2021, 17:02

Jos asun yksiössä yhdessä ystäväni kanssa niin että toinen on pää- ja toinen on alivuokralainen, lasketaanko meidän olevan samaa vai eri ruokakuntaa? Olemme molemmat naisia.

Avatar
Vieras

Re: Samaa vai eri ruokakuntaa?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 20 Kesä 2021, 21:29

Saatte omat asumistuet jos teillä on erilliset vuokrasopimukset.Teidän pitää tehdä selvitys kelaan että olette kimppakämppäläisiä ettekä avoliitossa.Se että kyseessä on yksiö niin voi tehdä selvityksestä hankala koska vietätte ajan samassa huoneessa ilman että toisella on yksityisyyttä.

Jos vuokralainen tekee päävuokralaisen tai asunnon omistajan kanssa erillisen vuokrasopimuksen asunnon osasta (esim. yhdestä huoneesta), kyseessä on alivuokrasopimus. Alivuokralainen kuuluu eri ruokakuntaan kuin päävuokralainen tai asunnon omistaja, jos he eivät ole puolisoita tai lähisukulaisia.

Avatar
Vieras

Re: Samaa vai eri ruokakuntaa?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 20 Kesä 2021, 21:38

Voi tulla ongelmia,koska yksiöön alivuokralaista ei lain mukaan saa ottaa.Eli siitä vaan rikkomaan lakia jos niin teahdotte.

Meinaatteko teipillä vetää rajat yksiöön mikä on kummankin aluetta,johon toisella ei ole asiaa.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:35659
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Samaa vai eri ruokakuntaa?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 22 Kesä 2021, 10:10

Hei KiitosJosVastaatte!

Jos asut samassa osoitteessa toisen henkilön kanssa ja teillä on erilliset vuokrasopimukset tai sinulla on alivuokrasopimus, niin sinun tulee selvittää asumistukihakemuksessa asumisolosuhteesi eli se, onko kyseessä kimppakämppä vai avoliitto.

Kela arvioi selvityksesi perusteella, onko kyseessä avoliitto vai kimppakämppä. Asiaa arvioidaan käytettävissä olevien tietojen perusteella ja arvioinnissa käytetään myös tapauskohtaista harkintaa. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota yhteen muuton syihin, asukkaiden ikään, asunnon kokoon, asumisen kestoon ja siihen, ovatko asukkaat asuneet aikaisemmin yhdessä. Ruokakuntaan kuuluminen tutkitaan aina tarkemmin hakemuksesta.

Ystävällisesti
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi