Asumistukea 16-vuotiaalle

Valvoja: Kela | opintotuki

Kirjoittaja isä112 13 Maalis 2017, 13:44
Saako toiselle paikkakunnalle opiskelemaan muuttava toisen asteen opiskelija asumistukea 16-vuotiaana?
"...jos sinulla on ansiotuloja tai saat opintotukea tai muuta tukea. Hae ensin opintotukea."
Tätä kohtaa ohjeesta olen yrittänyt tulkita. 16-vuotias ei saa opintotukea. Mikä on "muu tuki"?

Miten huoltajien tulot vaikuttavat? Lasketaanko molempien tulot, vai pelkästään lähihuoltajan?
Kirjoittaja Kela | opintotuki 14 Maalis 2017, 15:13
Hei isä112!

Jos alaikäinen asuu eri paikkakunnalla kuin vanhempansa ja hän pystyy omilla tuloilla elättämään itsensä ja hänellä on asumismenoja, voi hänen olla mahdollista saada yleistä asumistukea 16-vuotiaana.

Kysymäsi muu tuki voi tarkoittaa esimerkiksi työttömyysturvaa tai kuntoutusrahaa. Opintotukeen on tosiaan oikeus vasta kun opiskelija täyttää 17 vuotta.

Jos alaikäiselle myönnetään oma asumistuki, niin vanhempien tulot eivät vaikuta kyseisen etuuden määrään.

Ystävällisin terveisin Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja heidi123 14 Maalis 2017, 18:52
Selvennyksenä pakko kysyä, että voiko siis saada 16-vuotias asumistuke vaikka ei olisi omia tuloja? Eli riittääkö syy asua yksin perusteeksi (esimerkiksi siis se, että opiskelee eri paikkakunnalla kuin missä vanhemmat asuvat)??
Kirjoittaja Kela | opintotuki 15 Maalis 2017, 15:52
Hei heidi123!

Jos 16-vuotiaalla ei ole omia tuloja, ei hän pysty saamaan yleistä asumistukea vain sillä perusteella, että asuu eri paikkakunnalla kuin missä vanhemmat.

Alaikäinen voi saada yleistä asumistukea, jos hänellä on ansiotuloja tai hän saa opintotukea tai muuta tukea. Jos alaikäiselle myönnetään opintoraha tai opintolainan valtiontakaus, voi hän hakea yleistä asumistukea. Lainatakauksen voi saada alle 17-vuotias itsenäisesti asuva opiskelija, jos vanhempien vuositulot ovat alle 61 000 euroa.

Ystävällisin terveisin Hanne│Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Kela | opintotuki 17 Maalis 2017, 15:07
Hei!

Opintolainaa ei ole pakko nostaa, vaikka se alaikäiselle myönnettäisiin. Jos toimeentulotukea hakee samaan aikaan, niin silloin tietysti selvitetään lasketaanko opintolaina siihen tuloksi, vaikkei sitä nostaisi. Mutta asumistuessa ei velvoiteta lainan nostoa.

Terkuin,
Joona | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Neilikka76 19 Huhti 2017, 08:28
Lasketaanko ensi syksynä 1.8.2017 yleistä asumistukea määritellessä siis myös etävanhemman tulot mukaan tässä tapauksessa, että 16 vuotias asuu omassa opiskeluja-asunnossaan (soluasunto)?

Riittääkö opiskelijan kesätyötulot tuloksi jos hän ei ole oikeutettu opintolainan valtiontakaukseen?
Kirjoittaja Kela | opintotuki 24 Huhti 2017, 10:51
Hei

Jotta alle 18-vuotias opiskelija voi 1.8.2017 alkaen saada yleistä asumistukea, hänen pitää saada opintotukea. 16-vuotias opiskelija voi saada päätöksen opintolainan valtiontakauksesta, jos vanhemmat ovat pienituloiset. Huomioon otetaan sen vanhemman tulot, jonka luona opiskelija viimeksi asui. Molempien vanhempien tulot huomioidaan, jos opiskelija viimeksi asui molempien vanhempien luona.

Jos alle 18-vuotiaalla on siinä määrin ansiotuloja, niihin verrattavia tai niitä korvaavia tuloja, että hänen voidaan katsoa itsenäisesti elättävän itsensä ja hän vastaa itse asumismenoistaan, hän voi saada asumistuen. Pelkkä kesätyötulo ja ei mahdollisuutta opintotukeen, ei mielestäni tätä ehtoa täytä.

Ystävällisin terveisin Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja isoäiti1 25 Elo 2017, 14:23
Hei! Onko 16-vuotiaalla mahdollista hakea yleistä asumistukea, kun hän asuu toisella paikkakunnalla kuin vanhemmat (opiskelun vuoksi), vanhempien tulot yhteensä on yli 61 000 e/v ja hän on elatusvelvollinen (syntyy lapsi) eli toimii etävanhempana?
Kirjoittaja Kela | opintotuki 25 Elo 2017, 15:34
Hei isoäiti1!

Alaikäisellä tulee olla tuloja niin, että hänen voidaan katsoa itsenäisesti elättävän itsensä. Alle 17-vuotias ei voi saada opintorahaa ja vanhempien tulojen puolesta ei esittämässäsi tilanteessa ole mahdollisuutta lainantakaukseenkaan. Mikäli opiskelijalla ei ole ansiotuloja, ei asumistukeen ole oikeutta.

Terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa