Asumisen tukeminen

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Eetu999

Asumisen tukeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Eetu999 » 11 Tammi 2019, 16:27

Hei,
Olen muuttamassa tyttöystäväni kanssa yhteen perheasioiden vuoksi ja täten kysyn, että kuinka opiskelijan asumista tuetaan?
Täytyykö vuokrasopimus olla kirjoitettuna? Milloin voin siis hakea asumistukea, jotta voi saada ensimmäisen vuokran maksettua?
Mitä tukia opiskelijat saa laskuihin yms.
Vaikuttaako opintolainan nykyinen määrä tukiin?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33057
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumisen tukeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 14 Tammi 2019, 14:03

Hei

Voitte hakea yleistä asumistukea sen jälkeen, kun teillä on vuokrasopimus ja kun tiedätte muuttopäivän. Ymmärsittehän, että asumistuki kattaa vain osan vuokrasta - ei koskaan koko vuokraa.

Muista myös tehdä erikseen opintotuen muutosilmoitus, jos muutat pois vanhemman luota. Saat sen perusteella suurempaa opintorahaa. Muistakaa myös tehdä muuttoilmoitukset (www.muuttoilmoitus.fi).

Voitte hakea Kelasta toimeentulotukea, jos rahat eivät riitä välttämättömiin menoihin. Kun opiskelija hakee toimeentulotukea, tuloina huomioidaan opintorahan ja asumistuen lisäksi opintolaina - myös silloin, kun opintolainaa ei ole nostettu. Sitä tulisi siis hakea ja käyttää.

Kaikkien näiden etuuksien arviointiin löytyy Kelan nettisivuilta laskurit.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi