Asumistuki kesätöiden ajan

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Allu96

Asumistuki kesätöiden ajan

Lukematon viesti Kirjoittaja Allu96 » 13 Touko 2019, 17:14

Moi. Teen kesän töitä muualla kuin opiskelupaikkakunnalla ja maksan opiskelupaikkakunnalle vuokraa asunnosta. Saanko asumistukea jos työskentelen 20.5.2019- 31.8.2019 välisen ajan? Ilmeisesti tähän pätee tämä että saan asumistukea tilapäisen poissaolon ajalta 3 kuukauden ajan. Entäs jos saankin työsopimukseen 2 kuukautta jatkoa, niin joudunko maksamaan asumistuen takaisin näiltä kolmelta kuukaudelta?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28551
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki kesätöiden ajan

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 15 Touko 2019, 14:06

Hei Allu96!

Asumistuki voidaan maksaa tyhjilleen jäävään asuntoon kolmen kuukauden ajan, mikäli edelleen vastaat asunnon asumismenoista. Jos poissaolo kestääkin pidempään, niin asumistuki lakkautetaan lähtöä seuraavan neljännen kuukauden alusta.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Jokuvain839

Re: Asumistuki kesätöiden ajan

Lukematon viesti Kirjoittaja Jokuvain839 » 15 Touko 2019, 17:12

Hei, jatkuuko asumistuen maksaminen tällaisessa tilanteessa automaattisesti vai pitääkö sitä hakea erikseen kesän ajaksi?

Avatar
Allu96

Re: Asumistuki kesätöiden ajan

Lukematon viesti Kirjoittaja Allu96 » 16 Touko 2019, 21:01

"Jos poissaolo kestääkin pidempään, niin asumistuki lakkautetaan lähtöä seuraavan neljännen kuukauden alusta."

Okei, mutta peritäänkö se asumistuki silloin takaisin, sillä se kolme kuukautta olisi laskettu keskiarvo tuloina vuodelle ja jatkaisinkin töitä neljännen kuukauden joka ei oikeuttaisi tuota keskiarvo laskenta tapaa?

Tällä hekellä on 3 kuukauden työsopimus jonka ansiosta saisin asumistukea keskiarvotuloina.
Jos saankin jatkosopimuksen niin lakkautanko vain asumistuen ja maksan kokonaan itse neljännen kuukauden vuokran ja enkä maksa asumistukea takaisin kolmelta ekalta kuukaudelta?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28551
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki kesätöiden ajan

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 20 Touko 2019, 09:47

Hei

Yleisen asumistuen saaminen ja maksaminen ei liity opintoihin. Asumistuen maksaminen jatkuu. Tuensaajan pitää ilmoittaa asumistukeen tulojen muutokset ja muutokset asumisessaan. Jos tilapäinen poissaolo kestää enintään 3 kuukautta, siitä ei tarvitse ilmoittaa edellyttäen, että tuensaaja edelleen itse maksaa asumismenot eikä hän ota asumistukiasuntoonsa välivuokralaista.

Toisin kuin opintotuessa, asumistuessa ei pidä itse lakkauttaa tukea tai palautella asumistukia. Tuensaajan pitää ilmoittaa Kelalle asumistukeen vaikuttavista muutoksista, minkä perusteella Kela tarkistaa, muuttuuko asumistuki ja mistä alkaen.

Jos tilapäinen poissaolo kestääkin vähintään 4 kuukautta, tuensaaja saa pitää 3 kuukauden asumistuen ja Kela lakkauttaa asumistuen 4. kuukauden alusta lukien. Asumistukea on lakkautuksen jälkeen haettava uudelleen, kun henkilö esimerkiksi jälleen palaa vakituiseen asuntoonsa (ja kun työsuhde on päättynyt). Työsuhteen kestohan vaikuttaa myös siihen, mikä on asumistukeen vaikuttavien tulojen määrä.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi