Asumistuesta kaksiosta yksiön sijaan?

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
LiianAllerginen

Asumistuesta kaksiosta yksiön sijaan?

Lukematon viesti Kirjoittaja LiianAllerginen » 18 Touko 2019, 17:41

Hei!
Kelan sivuilla lukee: Jos ruokakuntaan kuuluu vammainen henkilö, joka tarvitsee apuvälineiden tai hoitajan vuoksi erityisen paljon tilaa, enimmäisasumismenot huomioidaan yhtä henkilöä suuremman henkilöluvun mukaan.

Kysymykseni on, että voiko erittäin allerginen astmaatikko saada yhtä henkilöä suuremman asumisluvun mukaan asumistukea? Eli yksiön sijasta asumistukea kaksion mukaan? Yksiöön muutettua olo on ollut koko ajan tukossa, vaikka allergia- ja astmalääkkeitä menee ympäri vuoden. Ennen kaverin kanssa asuessa oli erillinen oma mh, minkä oven sai kiinni ja kaikki seurustelu tapahtui isossa keittiössä. Keittiön ruoantuoksut ja eteiseen ulkovaatteiden mukana kulkeutuneet pölyt eivät kaikki päässeet suoraan makuuhuoneeseen. Nyt opiskelemaan pääsyn takia jouduin muuttamaan, opiskelu toki kivaa, mutta opiskelijayksiössä kaikki ruoantuoksut ja kaikki ulkoa kulkeutuneet pölyt tulevat kaikki siihen samaan huoneeseen, joka myös makuuhuone. On allergioita eläimille, siitepölylle, homeelle, erittäin laajat ruoka-allergiat, todella pahat allergiat, aina epipen mukana anafylaksian varalta. Ja esim kevät menee sisällä, vaikka lääkitys maksimissaan koivun takia. Ja eläinpölyä varmaan aina ja kaikkialla, kun lemmikinomistajat niitä kuljettavat, vaikkei eläimiä näkyisikään. Pahat eläinallergiat myös, max lääkitykselläkään ei pysty eläinkavereitten luona vierailla. Ja kun opiskelijabudjetilla jo kuluu lääkkeisiin rahaa, niin ei voi isommasta asunnosta haaveilla, jollei siihen saa tukea. Yritin kyllä opiskelun ohella työskentelyäkin, mutta kun on koko ajan tukossa, niin tuntuu ettei kohta jaksa kumpaakaan, opiskella tai työskennellä, niin lopetin työt koulukuukausina. Pelkkä opiskelukin ottaa voimille, kun nenä ja keuhkot koko ajan tukkoset.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28567
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuesta kaksiosta yksiön sijaan?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 20 Touko 2019, 10:54

Hei

En valitettavasti tunne kysymääsi asiaa tarkemmin, mutta alla olevan asumistuen Kela-etuusohjeen mukaan arvioisin, että allergia ei oikeuta suurempaan asumistukeen (käytännössä suurempien asumismenojen huomioimiseen).

"Enimmäisasumismenoja vahvistettaessa voidaan ottaa huomioon, kuuluko ruokakuntaan vammainen henkilö, jonka tilantarve tarvittavien apuvälineiden tai vammaisen henkilön avustamisen tai hoidon vuoksi tarpeellisen henkilön johdosta on erityisen suuri.

Tilaa vievinä apuvälineinä voidaan pitää esimerkiksi hengityslaitteita, pyörätuolia, CP-vammaisen seisonta- tai kävelytelineitä, lisätilaa vaativia erityisvalmisteisia sänkyjä, ympäristön hallintalaitteita tai vammaisen kotona tehtävää työtä varten hankittua tietokonetta, johon näkövammaisella saattaa kuulua normaalin työaseman lisäksi lukutelevisio ja pistetulostuslaite. Myös opaskoirat ovat usein
isokokoisia ja vaativat tilaa asunnossa. (...)

Lisätilan tarve voi johtua myös siitä, että vaikeasti vammainen tarvitsee toimissaan hoitajaa, jolle joudutaan varaamaan asunnosta tilaa."

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi