Kaverin kanssa kämppiksiksi

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
hammentynytpalkollinen
Viestit:1
Liittynyt: 22 Touko 2019, 21:25

Kaverin kanssa kämppiksiksi

Lukematon viesti Kirjoittaja hammentynytpalkollinen » 22 Touko 2019, 21:53

Olen (vastakkaista sukupuolta olevan) kaverin kanssa suunnitellut muuttamista samaan vuokra-asuntoon. Ongelmana on vain se, että hän on opiskelija ja minä työssäkäyvä. Olen kuullut tarinoita, kuinka Kelan tantat eivät meinanneet uskoa, etteivät sisarukset olleet avopuolisoita ennen kuin heille oli viety syntymätodistukset, joten luotto Kelan päässä tapahtuvaan rationaaliseen (tai oikeastaan minkäänlaiseen) ajatteluun ei ole kovin vahva. Miten välttyä siltä, että joku henkisiltä kyvyiltään haasteellinen konttorirotta ei yhtäkkiä päätä, että olemme avopuolisoita? Entä mitä tapahtuu, jos en suostu kertomaan tulojani kaverilleni, enkä Kelalle?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28529
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Kaverin kanssa kämppiksiksi

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 23 Touko 2019, 15:03

Hei hammentynytpalkollinen!

Samassa asunnossa asuvat sisarukset kuuluvat eri ruokakuntaan, jos sisaruksilla on omat vuokrasopimukset vuokranantajan kanssa ja he eivät ole yhteisvastuussa koko asunnon vuokrasta tai jos toinen sisaruksista on toisen alivuokralainen.

Kun muutat kaverin kanssa kimppakämppään ja jos teillä on erilliset vuokrasopimukset, tulee avoliitto tutkittavaksi. Hakemuksessa voit antaa selvityksen asumistilanteesta ja siitä että kyseessä ei ole avoliitto. Selvitys voi olla vapaamuotoinen eikä siihen ole määritelty Kelassa mitään tiettyä tapaa. Käsittelijä tutkii asian ja pyytää tarvittaessa lisätietoja.

Yleisessä asumistuessa tuloina huomioidaan ansiotulot, pääomatulot ja useat sosiaalietuudet. Kela saa tiedot palkka- ja ansiotuloista suoraan tulorekisteristä.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
avapauku18
Viestit:25
Liittynyt: 19 Joulu 2018, 13:39

Re: Kaverin kanssa kämppiksiksi

Lukematon viesti Kirjoittaja avapauku18 » 23 Touko 2019, 15:08

joo mutta oli tilanne että ihminen muutti monen hengen soluun ns "pääasujan" kanssa tehdyllä vuokrasopimuksella, vuokra oli miltei sen yhden henkilön ns kohtuuvuokra ( yli 500). Kela myönsi siihen kaiken vakuuksia myöten eikä siinä kohtaa kyllä tutkinut kovin hyvin kuinka monta ihmistä samassa osoitteessa on..

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28529
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Kaverin kanssa kämppiksiksi

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 24 Touko 2019, 13:12

Hei avapauku18!

Kiitos viestistäsi.

Niin kuin Elina jo aiemmin mainitsi, niin ruokakunnan muodostuminen sekä avoliitto tilanne selvitetään aina tarkemmin hakemusta käsitellessä.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi