Asumistukea toisella paikkakunnalla opiskelemiselle?

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Lola

Asumistukea toisella paikkakunnalla opiskelemiselle?

Lukematon viesti Kirjoittaja Lola » 23 Touko 2019, 17:01

Hei!

Sain opiskelupaikan Helsingin yliopistosta syksyllä 2018, mutta asun aviomieheni ja 4-vuotiaan lapseni kanssa pienellä paikkakunnalla noin 150 kilometrin päässä Helsingistä. Olen kauko- ja etäopiskellut ensimmäisen lukuvuoteni. Opiskelen Kelan maksamalla työmarkkinatuella.

Tänään sain vihdoin asuntotarjouksen Hoasilta. Haluaisin tietää, onko minulla mahdollisuutta saada asumistukea tai jotain muuta tukea, jos muutan lapseni kanssa Helsinkiin? Mieheni jää työnsä vuoksi nykyiselle paikkakunnalle vanhaan taloomme, jonka omistamme puoliksi ja josta meillä on asunto- ja luottovelkaa enemmän kuin talon arvo on. Mieheni bruttotulot ovat 3150€ kuukaudessa, jotka menevät asuntolainoihin, luottovelkoihin, asumiseen, polttoainekustannuksiin ja ruokaan, eikä niistä millään riitä Hoas-asunnon vuokraan.

Avatar
Vieras

Re: Asumistukea toisella paikkakunnalla opiskelemiselle?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 23 Touko 2019, 18:46

Sinä ja miehesi muodostatte yhden ruokakunnan, joka hakee asumistukea yhdellä hakemuksella ja siinä huomioidaan koko ruokakunnan tulot. Voitte hakea asumistukea, mutta tuskinpa sitä noilla tuloilla irtoaa. Kela ei huomioi laskennassa kulutusluottoja eikä asuntolainaa. Käytännössä sulla ei ole siis mahdollisuutta hakea asumistukea yksin ellet sitten eroa miehestäsi, jolloin muodostat oman ruokakuntasi. Ei ole Kelan vika, jos olette velkaantuneet harkitsemattomasti. Eikä ole Kelan asia maksella liian kallista asumista. Laske laskurilla voisitteko saada asumistukea mutta muista että voitte hakea sitä vain yhteen asuntoon.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32374
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistukea toisella paikkakunnalla opiskelemiselle?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 24 Touko 2019, 14:07

Hei Lola!

Niin kuin Vieras jo mainitsi, niin kuulutte edelleen samaan ruokakuntaan kuuluvaksi, mikäli erilleen muutto ei johdu välien rikkoutumisesta. Tällöin asumistuki on teille yhteinen eli siihen huomioidaan teidän molempien tulot, vaikkakin todellisuudessa asuisitte eri asunnoissa.

Kertomassasi tilanteessa voitte valita kumpaan asuntoon asumistuen haette. Arvion etuuden määrästä voi selvittää sivuiltamme löytyvällä asumistuen laskurilla.

Ruokakunnan muodostumisesta voitte lukea lisää osoitteessa:
www.kela.fi/ruokakunta

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi