Asumistuen tarkistaminen kesän ajalle

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
asiakas2000
Viestit:7
Liittynyt: 16 Huhti 2019, 21:10

Asumistuen tarkistaminen kesän ajalle

Lukematon viesti Kirjoittaja asiakas2000 » 12 Kesä 2019, 15:23

Hei!

Kesällä ei ole opiskelua eikä kesätöitä, eli opiskelija ei ole oikeutettu opintotuen saamiseen eikä opintolainan valtiontakaukseen. Tulot laskevat reilusti yli 200 euroa (siis 250 euroa), kuten asumistuen tarkistuksessa vaaditaan.

Pitäisikö opiskelijan tehdä asumistuen tarkistuspyyntö tässä tapauksessa kesälle vai täytyykö asumistuen automaattisesti muuttua Kelan asumistuen tiimin puolelta?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31912
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuen tarkistaminen kesän ajalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 13 Kesä 2019, 10:59

Hei asiakas2000!

Mikäli haluaa, että tukea tarkistetaan tulojen laskun vuoksi, tarkistusta tulee hakea itse. Hakemuksen voi tehdä asiointipalvelun kautta.

Huomioithan, että kun tulot ovat pienentyneet 1.6. alkaen, tuki tarkistetaan 1.7. alkaen. Mikäli tulot eivät jatku 1.7. alkaen yli 3 kuukautta samanlaisina, tarkistuksessa käytetään keskiarvotuloa seuraavan 12 kuukauden ajalle. Todennäköisesti opintotuki jatkuu elokuussa tai syyskuussa, joten keskiarvotuloa käytetään. Tämän keskimääräisen tulon tulee olla vähintään 200 euroa pienempi kuin aiemmassa päätöksessä käytetyt tulot, jotta päätöstä tarkistetaan.

Kysymyksen perusteella en ole varma ruokakuntasi kokonaistulosta. Jos asut yksin ja sinulla ei ole ollut muita tuloja kuin opintotuki, saat jo nyt täysimääräistä asumistukea. Asumistuessa on tulojen alarajat. Mikäli tulot ovat sen alle, niillä ei ole vaikutusta tuen määrän.

Kesäisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi