Avopuoliso ei kelan piirissä

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Manselainen

Avopuoliso ei kelan piirissä

Lukematon viesti Kirjoittaja Manselainen » 22 Elo 2019, 14:46

Hei,

Haluaisin muuttaa poikaystäväni kanssa yhteen. Hän on EU:n ulkopuolelta tullut ulkomaalainen ja hänellä on opiskelijan oleskelulupa Suomessa. Eli hänellä ei ole oikeutta kelan tukiin. Jos opiskelijana muuttaisin hänen kanssaan yhteen, olisimmeko silti samaa ruokakuntaa vai saisinko normaalisti täyden asumistuen, koska hän ei ole kelan piirissä?

Avatar
Vieras

Re: Avopuoliso ei kelan piirissä

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 22 Elo 2019, 16:50

Jos muutatte yhteen niin kuulutte samaan ruokakuntaan ja molemoien tulot huomioidaan. Asumistuki maksetaan yhteisesti.Eihän työssä käviätkään asioi kelassa ja heilläkin pariusuhteessa huomioidaan molempien tulot.

Avatar
Vieras

Re: Avopuoliso ei kelan piirissä

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 22 Elo 2019, 21:05

Mulla oli sama tilanne pari vuotta sitten (erona poikaystäväni on EU-alueelta, joten selvittiin sentään vähän vähemmällä säädöllä). Tämän linkin takana silloin lähettämäni kysymys:
viewtopic.php?f=29&t=35675

Ainakin meidän tapauksessa sain asumistukea vain puolikkaan vuokran perusteella. Hänellä ei siihen aikaan ollut tuloja, joten niiden vaikutuksesta en osaa varmasti sanoa mitään. Kannattaa myös varmistaa, voiko poikaystäväsi hakea Suomen sosiaaliturvaa, kun olette asuneet 6 kk yhdessä (sosiaaliturvan voi siis saada, jos on maassa vakituisesti - opiskelua ei lasketa vakituiseksi maassaoloksi, mutta "läheinen perhesuhde", kuten yli 6 kk jatkunut avoliitto lasketaan).

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33853
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Avopuoliso ei kelan piirissä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 23 Elo 2019, 14:02

Hei Manselainen!

Ulkomaalainen voi kuulua ruokakuntaan, jos hänellä on oikeus Suomen sosiaaliturvaan.
Poikkeuksena tästä ovat Suomeen vain opiskelutarkoituksessa tulleet opiskelijat. He eivät voi saada yleistä asumistukea eivätkä kuulua yleisen asumistuen ruokakuntaan.

Sinä voit siis hakea yleisen asumistuen, mutta hänen tuloja ei tuessa huomioida. Sinun asumismenoiksi huomioidaan puolet vuokramenoista.

Terveisin
Riikka | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Viherkasvi
Viestit:1
Liittynyt: 17 Syys 2019, 18:53

Re: Avopuoliso ei kelan piirissä

Lukematon viesti Kirjoittaja Viherkasvi » 17 Syys 2019, 19:54

Hei,
1) Miten ulkomaisen opiskelija-puolison kuulumiseen ruokakuntaan vaikuttaa se, että hän on aimmin jo suorittanut yhden tutkinnon Suomessa, ja jatkaa siis opiskelua toisessa tutkinnossa? Onko tällä merkitystä asumistuen kannalta? Suomessa tutkinnon suorittanut voi hakea tiettyä työnhakuoleskelulupaa, mutta vaikuttaako tämä ruokakuntaan kuulumiseen?

2) Entä siinä tapauksessa, että hän menee töihin ja hakee työperusteista oleskelulupaa? Kuuluuko hän ruokakuntaan vasta kun päätös työperusteisesta oleskeluluvasta tulee, ja vasta siinä vaiheessa hänen tulonsa alkaisivat vaikuttaa suomalaisen avopuolison asumistukeen? Vai missä vaiheessa oikeus Suomen sosiaaliturvaan syntyy?

3) Mikäli oleskelulupaa koskevan päätöksen tullessa/sosiaaliturvaan kuulumisen alkaessa puolisot asuvat eri osoitteissa, katsotaanko heidät kuuluvaksi samaan ruokakuntaan ja vaikuttaisiko ulkomaalaisen statuksessa tapahtunut muutos toisaalla asuvan puolison asumistukeen, jos he ovat aiemmin asuneet samassa osoitteessa?

4) Katsotaanko ulkomaalaista opiskelijaa, jolla ei ole oikeutta Suomen sosiaaliturvaan, ruokakuntaa kuuluvaksi missään tilanteessa, edes silloin jos puolisot vuokraavat yhdessä asunnon?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33853
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Avopuoliso ei kelan piirissä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 18 Syys 2019, 15:02

Hei Viherkasvi!

Aiemmin suoritettu tutkinto ei vaikuta asumistuen myöntämiseen. Ruokakuntaan kuuluviksi katsotaan vain henkilöt, jotka kuuluvat Suomen sosiaaliturvan piiriin eikä vakuuttamispäätöksessä ole rajoitusta yleisestä asumistuesta. Sillä ei ole merkitystä onko asunto vuokrattu yhdessä vai vain toisen nimellä.

Oleskelulupa ei kerro oikeudesta asumistukeen vaan päätös Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta. Kysymyksiä Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta voi esittää tarkemmin Kysy kansainvälisistä tilanteista palstalla.

Mikäli erillään asuminen johtuu esimerkiksi työstä tai opiskelusta, puolisot kuuluvat edelleen samaan ruokakuntaan. Jos erilleen muutto johtuu parisuhteen päättymisestä, kumpikin hakee omia tukia eikä toisen tulot enää vaikuta tuen määrään.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi