Asumistuen tarkistus ja enimmäisasumismenot

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
opiskelija_edelleen

Asumistuen tarkistus ja enimmäisasumismenot

Lukematon viesti Kirjoittaja opiskelija_edelleen » 07 Marras 2019, 23:27

Hei!

Opiskeluni ovat loppusuoralla. Asumistukeni vuositarkastus oli lokakuussa. Nyt kuitenkin tuloni ovat nousseet, koska sainkin osa-aikaisessa työpaikassani enemmän tunteja marraskuusta lähtien ja työt jatkuvat keväälläkin. Jos nyt teen muutoshakemuksen, muutos astuisi voimaan tammikuun alusta. Kuitenkaan vielä ei ole tietoa siitä, nousevatko enimmäisasumismenot ensi vuodelle. Huomioiko Kela tämän uudessa asumistukipäätöksessä?

Aiemmin tänä vuonna tein kesätyön takia tuen välitarkistuksen, jossa asumistukeni ei muuttunut, koska tulojen muutos ei ollut yli 400 euroa/kk. Edellinen tarkistus oli vuositarkistus syksyllä 2018 ja asumistukeni oli tänä kesälläkin sen mukainen eli 312e/kk. Tunsin oloni huijatuksi, koska sain asumistukea 312 euroa/kk enkä 316,8 euroa/kk, joka on ollut tänä vuonna enimmäisasumismenojen määrä. Tuntuu huijaukselta, ettei enimmäisasumismenojen muutosta huomioida automaattisesti vaan ainoastaan silloin, jos omien tulojen muutos on tarpeeksi suuri. Tuntuu epäreilulta pienituloisena opiskelijana, että olen menettänyt alkuvuodesta noin 5 euroa kuussa sen vuoksi, etteivät vähäiset tuloni ole muuttuneet tarpeeksi. Mielestäni siis vuoden alusta asumistuen pitäisi automaattisesti nousta. Muuttuvathan esimerkiksi opintoraha, lapsilisä ja muut automaattisesti, jos niihin tehdään muutoksia.

Jos nyt teen tulojen muutoksen vuoksi asumistuen tarkistuksen (tuloni eivät nouse niin paljon, että asumistukeni laskisi, sanotaan vaikka, että nykyisin saan 200 euroa/kk ja jatkossa 630 euroa/kk eli muutos on yli 400 euroa, mutta jää alle tuen enimmäisrajan), huomioiko Kela mahdollisen ensi vuoden enimmäisasumismenojen muutoksen? Tuntuisi epäreilulta, että saisin tammikuusta alkaen tukea tämän vuoden enimmäisasumismenojen mukaan ja enimmäisasumismenot nousisivatkin tammikuussa taas muutamalla eurolla, kuten tammikuussa 2019 kävi.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32844
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuen tarkistus ja enimmäisasumismenot

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 12 Marras 2019, 08:39

Hei!

Jos tarkistuksen yhteydessä on tiedossa asumismenojen muutos, niin kannattaa se siellä tuoda esille jotta se voidaan huomioida. Asumistuen tarkistamisen perusteethan tulevat laista, eli asumistuki tarkistetaan jos asumismenot muuttuvat 50 eurolla kuukaudessa. Eli pienempiä vuokran korotuksia ei erikseen voida tarkistaa. Jos muuten tarkistusperuste täyttyy esim tulojen muutoksen myötä, niin voidaan samalla katsoa vuokrakin päivitetyksi. Vuositarkistuksessa päivitetään asumismenot kuitenkin ajan tasalle vähintään kerran vuoteen.

Ymmärrän että asia tuntuu ikävältä, varsinkin opiskelijalla. Laki kuitenkin määrittelee asian, eikä siihen ole Kelalla vaikutusvaltaa.

Ystävällisin terveisin
Joona | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi