Korkeakouluharjoittelu + asumistuki + outo "takaisinperintä" suoraan tuesta

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
jullepulle

Korkeakouluharjoittelu + asumistuki + outo "takaisinperintä" suoraan tuesta

Lukematon viesti Kirjoittaja jullepulle » 19 Maalis 2020, 17:32

Hei!
Aloitan huhtikuussa 3kk korkeakouluharjoittelun. Olen saanut tukea tähän asti niiden tulojen mukaan, mitä olen viime syyskuussa arvioinutkin. Nyt tuloni nousevat 3 kuukaudeksi hieman (n.500 eurolla/kk) harjoittelun vuoksi. Sen jälkeen tuloni lakkaavat kokonaan. Pitääkö tuki tarkistaa nyt sekä uudelleen sen jälkeen kun työt loppuvat? Vai odotanko, että tuki tarkistetaan Kelan toimesta jälleen syyskuussa?

Toinen kysymys: sain lokakuussa päätöksen, että saan tukea 412,80e/kk. Olen saanut tuon verran syys-, loka-, marras- ja maaliskuussa. Joulu-, tammi-, ja helmikuussa sain päätöksen mukaan myös tuon verran, mutta siitä vähennettiin "takaisinperintä" 137,60 euroa, ja tililleni tuli vain 275,20e. Mikä tämä takaisinperintä on?

Kiitos vastauksesta!

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31435
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Korkeakouluharjoittelu + asumistuki + outo "takaisinperintä" suoraan tuesta

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 20 Maalis 2020, 10:31

Hei jullepulle!

Asumistuki tulee tarkistaa, kun tulot nousevat vähintään 400 euroa kuukautta kohti. Tuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen. Jos siis tulot muuttuvat 1.4. alkaen, tuki tarkistetaan 1.5. alkaen. Jos muutosajankohta on jokin myöhäisempi huhtikuun päivä, tuki tarkistettaisiin 1.6. alkaen.

Kun tulot eivät pysy samoina vähintään 3 kuukautta asumistuen tarkistusajankohdasta, arvioidaan keskiarvotulo. Tässä huomioidaan tulevan 12 kuukauden tulot. Keskiarvotulossa huomioidaan siis jo töiden loppuminen, kun työt eivät jatku vähintään 3 kuukautta tarkistusajankohdasta alkaen.

Palstalla en pysty arviomaan varmaksi onko tarkistukselle tarvetta tilanteessasi. Jos olet epävarma tulojen muutoksesta, sinun kannattaa tehdä tarkistushakemus. Tuki jatkuu entisellään, jos tulojen muutos ei ylitä määritettyä rajaa.

En myöskään pysty sanomaan mistä takaisinperinnästä tilanteessasi on kyse. Sinun kannattaa katsoa asiointipalvelussa kohta Perintä, jossa pitäisi näkyä sinulle annetut perintäpäätökset.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi