Asumistuki kesällä

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Enpatiiiiiia

Asumistuki kesällä

Lukematon viesti Kirjoittaja Enpatiiiiiia » 24 Maalis 2020, 08:21

Hei,

Minulla on kesätöitä todennäköisesti ajalle 4.5.-18.9.2020. Työpaikka sijaitsee Helsingissä, ja minun on tarkoitus muuttaa sinne pysyvästi eri paikkakunnalta 1.5. Ymmärsin, että asumistuen tarkastus tehdään tässä tilanteessa 1.7. eteenpäin. Kysyisinkin nyt, että

a) kun muutan 1.5. ja tarkistus tehdään 1.7., minkä perusteella saan uuteen asuntooni sitten asumistukea? Vaikuttavatko työt sittenkin jo 1.5. alkaen asumistukeeni vai vasta 1.7. alkaen?

b) lasketaanko tuo keskiarvotulona, sillä tarkkatushetkestä 1.7.-18.9. on 2,5 kk eikä 3kk? Minulla ei ole vuodelta muita tuloja kuin opintoraha.

Avatar
Enpatiiiiia

Re: Asumistuki kesällä

Lukematon viesti Kirjoittaja Enpatiiiiia » 24 Maalis 2020, 08:25

Ja kysyisin vielä, että jos tukeni muuttuvat/laskevat kokonaan kesätöiden takia, niin saanko sitten lokakuusta eteenpäin ihan normaalisti asumistukea, kun vain opiskelen ja tuloni ovat vain opintoraha?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31525
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki kesällä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 24 Maalis 2020, 15:43

Hei Enpatiiiiiia!

a) Kun tarkistusperusteita on useampi, niin tarkistuksessa käytetään sitä ajankohtaa, joka on ensin. Eli asunnon vaihdon vuoksi tarkistusajankohta on 1.5. ja tuolloin huomioidaan myös tulevat tulot.

b) Jatkuvana tulona pidetään tuloa, joka jatkuu vähintään 3 kuukautta asumistuen myöntämis- tai tarkistamisajankohdasta. Jos siis hakijan tulot jatkuvat samanlaisina vähintään 3 kuukautta myöntö- tai tarkistamisajankohdasta, asumistuen määrä lasketaan näiden tulojen mukaan.

Jos hakijan tulot vaihtelevat eli eivät pysy samoina vähintään 3 kuukautta asumistuen myöntämis- tai tarkistamisajankohdasta, arvioidaan keskiarvotulo. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki tulot, jotka henkilön arvioidaan saavan seuraavan 12 kuukauden aikana.

Yleinen asumistuki voidaan tarkistaa tarkistushakemuksesta, jos ruokakunnan tulot suurenevat vähintään 400 euroa tai pienenevät vähintään 200 euroa edellisen päätöksen tuloihin verrattuna.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi