Kesätyöt uudella paikkakunnalla

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
mmal

Kesätyöt uudella paikkakunnalla

Lukematon viesti Kirjoittaja mmal » 25 Maalis 2020, 14:14

Hei,

Olen muuttamassa touko-elokuuksi toiselle paikkakunnalle töihin. Mieleeni tuli pari kysymystä, joihin en ihan suoraan löytänyt vastauksia.

En saa tällä hetkellä asumistukea puolisoni tulojen takia. Kesäksi muuttaisin kuitenkin yksin työpaikkakunnalleni. Asuisin siellä toukokuusta elokuun loppuun. Tämän jälkeen muuttaisin takaisin puolisoni luokse, jolloin asumistuki lakkaisi taas. Onko tälle kesätyöajalle mahdollista saada asumistukea, ja vaikuttaako tuohon neljän kuukauden pätkään myös muut vuoden tuloni eli opintotuki? Puolison tulot eivät varmaankaan vaikuta, sillä muutan asumaan kesäksi yksin?

Toinen kysymys liittyy tulojen laskemiseen: työsopimukseni mukaan palkka voi vaihdella satoja euroja työkuukausien (5-9) aikana. Tulisiko tällöin kyseeseen keskiarvotulo? Ja jos tulisi niin olisiko mukana myös opintotuki vuoden muilta kuukausilta?

Kiitos jo etukäteen!

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31435
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Kesätyöt uudella paikkakunnalla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 26 Maalis 2020, 09:47

Hei mmal!

Kun muutat väliaikaisesti toiselle paikkakunnalle työn vuoksi, kuulutte edelleen puolisosi kanssa samaan ruokakuntaan ja myös hänen tulot vaikuttavat asumistuen määrään. Tällöin voisitte valita kumpaan asuntoon asumistuen haette.

Jos palkka vaihtelee kuukausittain, huomioidaan asumistuen laskelmassa keskiarvoinen palkka kuukaudessa bruttona. Sen määrän voi arvioida hakemuksessa. Jos sinulla on kuitenkin palkkatulo vähintään 3 kuukautta hakemisajankohdasta alkaen, katsotaan sinulle palkka jatkuvaksi tuloksi. Jos tulot vaihtelisi esim. saisit palkkaa 2 kuukautta ja sitten opintotukea, laskettaisiin keskiarvotulo seuraavan 12 kuukauden tuloilla.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi