Tuet 16vuotiaalle

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Miiimaa

Tuet 16vuotiaalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Miiimaa » 02 Heinä 2020, 11:34

Mitä tukia 16v ammattikoulu opiskelija voi saada vuokra asuntoon ( jota ei vanhemmat omista)? Onko vuokrasopimuksen oltava tehty 1.7 että saa tukia heinäkuulke, vai saako ollenkaan kuin vasta elokuulla kun opiskelu alkaa? Voiko saada oointolainaa ja paljonko se on? Saako opintorahaa? Milloin opintolainat voi nostaa vai tuleeko se jo kk? Voiko saada tt tukea kun asuu omillaan vaikka on alaikäinen? Voiko saada vuokravakuuteen tttukea? Miten vanhempien tulot vaikuttaa?

Avatar
Vieras

Re: Tuet 16vuotiaalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 02 Heinä 2020, 11:59

Sinulla pitää olla säännöllisiä tuloja esim opintotuki,opimtolaina tai tuloja työttömyysetuuden verran.Ikäsi puolesta et voi saada opintotukea.Kelan vuokravakuutta eri myönnetä kun kyseessä on itsenäsityminen.Et voi saada asumistukea ennen kuin sulla on tuloja.

Avatar
Vieras

Re: Tuet 16vuotiaalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 02 Heinä 2020, 12:12

16 vuotiaan pitää lopettaa lapsilisä, niin sitten voi saada opintorahaa ja lainaa. Vuokrasopimus pitää olla voimassa kuun ensimmäinen päivä, että siltä kuukaudelta saa asumistukea.

Avatar
Vieras

Re: Tuet 16vuotiaalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 02 Heinä 2020, 12:19

Opintorahaa ja opintolainaa saa vasta elokuussa niin silloin ei ole tuloja heinäkuulle.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32361
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Tuet 16vuotiaalle

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 02 Heinä 2020, 15:52

Hei Miiimaa!

Ensinnäkin, jos opiskelijasta ei makseta lapsilisää, voi hän saada opintoihinsa opintorahaa. Lisäksi hän voi saada oppimateriaalilisää sekä opintolainan valtiontakauksen (300 e/kk). Opintorahan sekä oppimateriaalilisän määrät löydät tarkemmin osoitteessa:
www.kela.fi/opintotuki-opintoraha

Opintolainan voi nostaa yleensä kahdessa erässä. Nostopäivät ovat yleisesti 1.8 ja 1.1. Kela myöntää opintolainaan valtiontakauksen eli opiskelija hakee itse opintolainan pankista ja sopii sen nostamisesta pankin kanssa.

Itsenäisesti asuva alaikäinen voi saada asumiseen yleistä asumistukea, jos hänellä itsellään on ansiotuloja vähintään noin 700 e/kk verran tai hän saa opintotukea (opintoraha, oppimateriaalilisä, lainatakaus) tai muuta tukea. Silloin hänet voidaan Kelassa katsoa elättävän itsensä ja näin ollen saada omaa asumistukea. Muutoin alaikäinen kuuluu yleensä vanhemman kanssa samaan ruokakuntaan kuuluvaksi.

Alaikäinen voi hakea toimeentulotukea ja tarvittaessa vuokravakuutta. Toimeentulotuessa Kela selvittää alaikäisen hakijan vanhempien tulot ja varallisuuden sekä heidän mahdollisuutensa huolehtia elatusvelvollisuudesta. Toimeentulotuesta voi tiedustella lisää Kysy toimeentulotuesta -palstalta.

Asumistuen oikeus heinäkuulle sekä muutoinkin oikeudet Kelan etuuksiin tutkitaan aina tarkemmin hakemuksella, joten ennakkopäätöksiä emme tällä palstalla voi antaa.

Tässä vielä hyödyllisiä linkkejä edellä mainituista etuuksista:
www.kela.fi/opintotuki-opintolaina
www.kela.fi/yleinen-asumistuki
www.kela.fi/toimeentulotuki-kuka-voi-saada

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi