Asumistuki ja alivuokralaisuus

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
OpeopiskelijoilleApua

Asumistuki ja alivuokralaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja OpeopiskelijoilleApua » 09 Heinä 2020, 22:34

Hei,
Olemme ajatelleet ystäväni kanssa yhdistää voimamme, ja muuttaa kämppiksiksi opiskeluiden ajaksi. Tekisimme näin ollen alivuokralaisuus sopimuksen asunnosta, ja mietimmekin, miten tuet siis menisivät? Hakevatko molemmat omaa asumistukea, sillä emme kuulu samaan ruokakuntaan? Miten se, kumpi on alivuokralaisena hakee tukea?
Olemme myös ajatelleet tätä samaa ideaa kolmannen ystävämme kanssa, mutta onko silloin mahdollista tehdä alivuokralaisuutta kolmen henkilön kesken, ja miten tukien haku siinä vaiheessa siis menisi? Tämä tuntuu hieman hankalalta idealta tukien osalta.

Iso kiitos jo valmiiksi avustanne!

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32289
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki ja alivuokralaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 10 Heinä 2020, 09:57

Hei OpeopiskelijoilleApua!

Jos teillä on erilliset vuokrasopimukset, voitte jokainen hakea omaa asumistukea. Tämä on mahdollista myös silloin, jos yksi on päävuokralainen ja toiset ovat alivuokralaisia.

Jokainen hakee tukea omiin asumismenoihin. Alivuokralaiset hakevat oman alivuokrasopimuksensa perusteella ja päävuokralainen päävuokrasopimuksella. Päävuokralaisen vuokrasta (koko asunnon vuokra) vähennetään alivuokralaisten maksama vuokra eli hänkin saa tukea vain omaan osuuteensa asumismenoista.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi