Vuokralle tuttavan luokse

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
pekka01
Viestit:1
Liittynyt: 19 Loka 2020, 12:06

Vuokralle tuttavan luokse

Lukematon viesti Kirjoittaja pekka01 » 19 Loka 2020, 12:15

Moi.
Olen lähdössä opiskelemaan toiselle paikkakunnalle ja olisi mahdollista vuokrata huone tuttavaperheen okt. Asuisin siis heidän omistamassaan talossa ja minulla olisi vuokrasopimus huoneeseen. Onko tämmöinen mahdollista tehdä ja voidaanko tämmöiseen myöntää asumistukea (kyse toisen asteen opinnoista)?
Asunnossa asuisi tuttavaperheen äiti lastensa kanssa. Vaikuttaako mahdollinen muuttamiseni vuokranantajani tukiin (muutoin kuin niin, että he saavat vuokratuloja, jotka voivat vaikuttaa itsessään)? Kuinka todistan, etten ole vuokran antajani kanssa avoliitossa vaan todellakin hänellä vuokralla (olemme eri sukupuolta)?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33408
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Vuokralle tuttavan luokse

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 20 Loka 2020, 08:42

Hei pekka01!

Voit hakea Kelasta yleistä asumistukea, kun teet vuokrasopimuksen tuttavaperheen kanssa. Asumisjärjestelyt kannattaa jo hakemuksella selvittää tarkasti. Voit kertoa esimerkiksi käytössäsi olevista tiloista ja asunnon jakamisesta. Kela arvioi tilannetta selvityksesi perusteella ja pyytää sinulta tarvittaessa lisätietoja. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota mm. yhteen muuton syihin, asunnon kokoon, asumisen kestoon, ikäänne ja siihen, oletteko asuneet aikaisemmin yhdessä.

Asia ratkaistaan siis asiakkaan toimittaman hakemuksen ja tarvittavien liitteiden perusteella. Kela ei anna ennakkopäätöksiä.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi