Asumislisä omaan mutta toisen hallinnoimaan asuntoon

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
elinaek

Asumislisä omaan mutta toisen hallinnoimaan asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja elinaek » 18 Huhti 2021, 10:23

Hei!
Tyttäreni on perinyt ennakkoperintönä isovanhempansa ok-talon. Isovanhemmalla on taloon asumis- ja hallintaoikeus kuolemaansa saakka. Nyt tytär on saanut opiskelupaikan samalta paikkakunnalta, ja isovanhemmalla olisi talossa ylimääräisiä huoneita jotka tytär voisi ottaa omaan käyttöönsä.

Onko tyttären ja isovanhemman tässä tilanteessa mahdollista tehdä osasta taloa vuokrasopimus, jonka perusteella tytär voi hakea asumistukea? Vai hakeeko tyttäreni (talon omistajana) asumistukea talon ylläpitokustannuksiin perustuen?

Isovanhempi ei saa asumistukea, vain eläkettä.

Avatar
Vieras

Re: Asumislisä omaan mutta toisen hallinnoimaan asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 18 Huhti 2021, 13:42

Jos isovanhemmat asuvat samassa rakennuksessa niin kuulutte samaan ruokakuntaan,jolloin asumistuki on teille yhteinen.

Jos kyseessä on itsenäinen asunto niin siinä tapauksessa voi hakea omaa asumistukea. Asumistukea voidaan myöntää itsenäiseen asuntoon. Itsenäisellä asunnollatarkoitetaan ruokakunnan yksinomaisessa käytössä olevaa asuntoa, jossa on oma sisäänkäynti ulkoa, porraskäytävästä tai eteisestä. Asunnossa on oltava myös keittomahdollisuus ja vesipiste.Kun omakotitalossa on kaksi itsenäistä huoneistoa ja omistaja tai päävuokralainen asuutoisessa huoneistossa, katsotaan molemmat huoneistot asumistukea määrättäessä itsenäisiksi asunnoiksi. Niissä asuvat luetaan eri ruokakuntiin kuuluviksi, vaikka kyseessä olisivat lähisukulaiset. Näin siitä huolimatta, että vuokralaisen vuokraamaa asuntoa pidetään asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan alivuokra-asuntona.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:35017
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asumislisä omaan mutta toisen hallinnoimaan asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 20 Huhti 2021, 08:28

Hei elinaek!

Näillä tiedoilla on hankala vastata tarkemmin, mutta kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että kyseessä on omakotitalo, jossa on yksi asunto, eikä esim. nimimerkki Vieraan mainitsema kahden itsenäisen asunnon muoto.

Näillä tiedoilla tyttäresi voisi hakea asuntoon yleistä asumistukea talon omistajana ja yhteiseen ruokakuntaan kuuluisi myös isovanhemmat ja heidän tulot vaikuttaisivat myös tyttären asumistukeen.

Toki asiaa voi selventää vielä hakemuksessa tarkemmin, niin katsotaan onko siellä jotakin tätä muuttavia asioita. Voitte myös olla yhteydessä Kelan asiakaspalveluun, jossa asiaa voidaan selvitellä tarkemmin ennen päätöstä muuttamisesta.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi