Asunnon väliaikainen luovutus, tuloa?

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Opiskelija16463476

Asunnon väliaikainen luovutus, tuloa?

Lukematon viesti Kirjoittaja Opiskelija16463476 » 19 Huhti 2021, 14:15

Hei,
jos menen eri paikkakunnalle kesätöihin ja joudun vuokraamaan sieltä toisen asunnon itselleni, sekä luovutan oman vakiasuntoni väliaikaisesti toiselle, katsotaanko tämän toisen henkilön maksama vuokra minulle tuloksi? Maalaisjärjen mukaan ei, koska tuo vuokra ei saa ylittää vuokrasopimuksessani lukevaa enkä sillä silloin mitään tienaa, mutta ajattelin kuitenkin varmistaa.

Kiitos.

Avatar
Vieras

Re: Asunnon väliaikainen luovutus, tuloa?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 19 Huhti 2021, 14:25

Vuokratulot katsotaan sinulle tuloksi,vaikka joudut vuokraamaan toisen asunnon. Niin se vaan menee.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:35017
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Asunnon väliaikainen luovutus, tuloa?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 20 Huhti 2021, 08:37

Hei Opiskelija16463476!

Vuokratulo katsotaan sinulle tuloksi tuosta nykyisestä asunnosta, mutta voit toki vähentää myös siitä aiheutuvat kulut. Käytännössähän tuo menee varmaan aikalailla tasan.

Kela huomioi tulot verottajan ilmoittajan mukaan, joten voit tarvittaessa tarkistaa verottajalta tarkemmin, että mitä pääomatuloja verottaja ilmoittaa Kelalle, jos saamasi tulo on samansuuruinen kuin maksamasi vuokra kyseisestä asunosta.

"Jos olet saanut vuokratuloa, selvitä Verohallinnolle vuokralle antamasi asunnon menot ja maksut. Verohallinto laskee vuokratulosi vähentämällä saamastasi vuokratulosta vuokranantajana maksamasi yhtiövastikkeet, kunnossapitokustannukset, vesi-, sähkö- ja lämmityskulut sekä vakuutusmaksut. Velan korkoja ja lyhennyksiä ei vähennetä. Verohallinto ilmoittaa vuokratulon määrän Kelalle."

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi